Inga svenskar drabbade

Publicerad
Inga svenskar ska ha råkat illa ut efter tsunamin på Samoa, uppger Helena Melin Hultgren vid svenska ambassaden i Canberra.
- Vår honorära konsul står i ständig kontakt med myndigheterna och rapporterar till oss, säger hon till Expressen.se.
Sverige har ett honorärt konsulat på Samoa, där en oavlönad australier är svensk representant. Han har rapporterat om händelserna, och sannolikt är det inga svenskar som har drabbats, men dödssiffrorna stiger fortfarande.
- Såvitt vi vet är det inga svenskar som har råkat illa ut. Vår honorära konsul träffade tre svenska turister förra veckan, men enligt hans uppgifter skulle de ha åkt på söndagen, säger Helena Melin Hultgren.
Honorära konsuln har berättat om småhyddor som sveptes ut i havet när jordskalvet slog till. Klockan var inte ens sju på morgonen lokal tid, vilket innebär att många fortfarande låg och sov.
- Det finns olika uppgifter om hur höga vågorna var, men det var nog olika på olika öar, säger Helena Melin Hultgren.
Tsuniamivarningssystemet ska ha fungerat som det skulle. Det handlade dock om minuter för dem som behövde sätta sig i säkerhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag