Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter – och klargör vad som hänt försvunna fångar.

Bland dem finns den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som på fredagen suttit fängslad i 6 396 dagar – alltså i snart 18 år.

Utan rättegång har Dawit Isaak hållits i eritreanskt fängelse sedan 2001. 

Amnesty International har länge begärt att han omedelbart och villkorslöst ska friges. Dawit Isaak är den enda svenska medborgare som sitter fängslad som samvetsfånge.

Tidigare i mars framträdde eritreanska regeringsföreträdare inför FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Detta var första gången sedan 2002.

Kommittén var dock inte nöjd med redogörelserna, och under utfrågningen ville kommittén bland annat få veta vad som hänt de elva högt uppsatta oppositionspolitiker och 18 journalister. Varav Dawit Isaak alltså är en.

”De svarade inte på det”

– Vi frågade dem på så många sätt om dessa personer ännu lever. De svarade inte på det, vilket självklart är ett oroande tecken, säger sydafrikanen Christof Heyns, professor i mänskliga rättigheter och ledamot av kommittén, skriver Omni.

Tesfamicael Gerahtu från det eritreanska utrikesdepartementet uppgav för kommittén att Eritrea aldrig brutit mot sina förpliktelser att värna medborgarnas mänskliga rättigheter.

Dawit Isaak, som i år fyller 55, .kom till Sverige som flykting 1987, och blev svensk medborgare 1992. Han återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit, och greps i september 2001. 

2016 fick Sverige fick senast uppgifter av den eritreanska presidentrådgivaren om att Dawit Isaak var vid liv.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.