Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga planer på svenskt stopp på vapenexport till Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: OLLE SPORRONG
Saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman misstänkts för att vara inblandad i ordern om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
Foto: AMR NABIL / AP TT NYHETSBYRÅN

Danmark stoppar vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, och även Finland har tagit beslut om att stoppa sin export till landet. 

Men i Sverige finns inga sådana planer, skriver Dagens Nyheter

I veckan gick både Danmark och Finland ut med att man stoppar vapenexporten till Saudiarabien. Båda länderna hänvisar till landets krigföring i Jemen, men i Danmark menar man även att mordet på journalisten är en del av orsaken. Sedan innan hade också Tyskland meddelat slutet på sin vapenexport. 

Men i Sverige finns inga tecken på att den svenska exporten till landet skulle vara på väg att stoppas, skriver DN. 

Utrikesdepartementet hänvisar tidningens frågor om detta till ett Facebook-inlägg från oktober skrivet av Margot Wallström. I inlägget skriver hon att situationen gällande mänskliga rättigheter i landet är oroväckande, men att den svenska exporten till landet är begränsad. 

”Sveriges krigsmaterielexport till Saudiarabien har under senare tid varit mycket begränsad. Sedan 2015 har inga tillstånd för ny export av krigsmateriel utfärdats.”

https://www.facebook.com/margot.wallstrom/posts/1882119081837146

Inga nya tillstånd har utfärdats

Det är ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som är myndigheten som beslutar om tillstånd för vapenexport. Karl Evertsson, chef för krigsmaterielgruppen på ISP, vill inte ge några principiella kommentarer till Saudi-exporten, men säger att tillståndet endast gäller följdleveranser.  

– Men det har inte utfärdats några tillstånd för nya affärer med Saudiarabien de senaste fem åren. Det som utfärdats är följdleveranser till tidigare levererat materiel, som reservdelar, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.