Marcus Gabrielsen sparkades till döds efter ett bråk på Kungsgatan, nära Stureplan i Stockholm.Marcus Gabrielsen sparkades till döds efter ett bråk på Kungsgatan, nära Stureplan i Stockholm.
Marcus Gabrielsen sparkades till döds efter ett bråk på Kungsgatan, nära Stureplan i Stockholm.
Mamma Ewa-Britt Gabrielsen vid en oljemålning på Marcus som gjordes efter hans död. Foto: PrivatMamma Ewa-Britt Gabrielsen vid en oljemålning på Marcus som gjordes efter hans död. Foto: Privat
Mamma Ewa-Britt Gabrielsen vid en oljemålning på Marcus som gjordes efter hans död. Foto: Privat
Den här bilden på Marcus Gabrielsen togs den sista julen 2004. Foto: PrivatDen här bilden på Marcus Gabrielsen togs den sista julen 2004. Foto: Privat
Den här bilden på Marcus Gabrielsen togs den sista julen 2004. Foto: Privat
Tio år efter dödsmisshandeln har Ewa-Britt inte fått ut en enda krona av det utdömda skadeståndet på 123 000 kronor. Foto: PrivatTio år efter dödsmisshandeln har Ewa-Britt inte fått ut en enda krona av det utdömda skadeståndet på 123 000 kronor. Foto: Privat
Tio år efter dödsmisshandeln har Ewa-Britt inte fått ut en enda krona av det utdömda skadeståndet på 123 000 kronor. Foto: Privat
Marcus Gabrielsen jobbade som kock på stjärnkrogen Brännvin restaurang och Akvavit bar vid Skeppsbrokajen i centrala Stockholm. Den här bilden togs en vecka före hans död. Foto: PrivatMarcus Gabrielsen jobbade som kock på stjärnkrogen Brännvin restaurang och Akvavit bar vid Skeppsbrokajen i centrala Stockholm. Den här bilden togs en vecka före hans död. Foto: Privat
Marcus Gabrielsen jobbade som kock på stjärnkrogen Brännvin restaurang och Akvavit bar vid Skeppsbrokajen i centrala Stockholm. Den här bilden togs en vecka före hans död. Foto: Privat
Mamma Ewa-Britt vid ett foto av Marcus. "Inga pengar i hela världen kan ersätta Marcus, men pengarna är ändå viktiga eftersom de är en del av domen", säger hon. Foto: Lasse HalvarssonMamma Ewa-Britt vid ett foto av Marcus. "Inga pengar i hela världen kan ersätta Marcus, men pengarna är ändå viktiga eftersom de är en del av domen", säger hon. Foto: Lasse Halvarsson
Mamma Ewa-Britt vid ett foto av Marcus. "Inga pengar i hela världen kan ersätta Marcus, men pengarna är ändå viktiga eftersom de är en del av domen", säger hon. Foto: Lasse Halvarsson

"Inga pengar i världen kan ersätta Marcus"

Publicerad

I dag är det tio år sedan kocken Marcus Gabrielsen, 29, sparkades till döds efter ett bråk på Kungsgatan, nära Stureplan i Stockholm.

Samtidigt berättar mamman Ewa-Britt, 58, att hon inte har fått ut en enda krona av det utdömda skadeståndet på 123 000 kronor efter dödsmisshandeln.

– Inga pengar i hela världen kan ersätta Marcus, men pengarna är ändå viktiga eftersom de är en del av domen, säger hon.

Marcus Gabrielsen jobbade som kock på stjärnkrogen Brännvin restaurang och Akvavit bar vid Skeppsbrokajen i centrala Stockholm. Mamma Ewa-Britt minns mycket väl deras sista samtal.

Det var den 4 maj 2005, klockan var runt elva på förmiddagen.

– Han var lite lätt andfådd, så jag förstod att han var ute och promenerade. Jag frågade var han var på väg. Då berättade han att han skulle gå och träna före jobbet. Efteråt skulle han gå ut med några gamla från Gävle. Eftersom jag visste att Marcus jobbade väldigt mycket och sällan var ledig, så sa jag: "Men vad kul, då hörs vi i morgon". Men det gjorde vi ju inte.

Klockan tjugo i fyra på morgonen den 5 maj ringde telefonen hemma hos Marcus Gabrielsens föräldrar, som låg och sov. Det var en av Marcus kamrater i andra änden.

Han berättade att Marcus låg svårt skadad i ett traumarum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Klockan tjugo över sex på morgonen rullade mamma Ewa-Britt och pappa Oddvar, som fått bilskjuts från Gävle till Stockholm av goda vänner, in vid sjukhusets entré.

Där mötte sjukvårdspersonal mötte upp dem.

Hade livshotande skador

Inne på sjukhusrummet möttes de av Marcus, som låg medvetslös i respirator.

– Det som var synligt var respiratorn och ett litet bandage runt huvudet. Då tänkte vi: "Åh, vad skönt, det är inte så farligt."

Vad de inte visste, var att Marcus fått andra, invärtes skador – som var livshotande.

Den 7 maj, klockan 15.30, var allt hopp ute. Ewa-Britt och hennes framlidne make satt i rummet och höll varandras händer. I det ögonblicket tog de ett viktigt beslut: Marcus organ skulle doneras till de som behövde.

– När vi lämnade Marcus, vid 17-tiden, kördes han till organoperation. Sex personer fick Marcus viktigaste organ, ett beslut vi aldrig har ångrat. Det kändes inte lika meningslöst då. Det var så mycket Marcus i att dela med sig – och han gjorde det in i det sista. Dagen därpå, den 8 maj runt 11, fick vi ta ett sista farväl.

Obduktionen visade senare att 29-åringens båda halskotpelare hade sparkats av vid misshandeln.

– Man hade faktiskt sparkat bort Marcus huvud från kroppen, säger Ewa-Britt.

Fallet med Marcus Gabrielsen blev mycket omskrivet. Tre män i 20-årsåldern åtalades och dömdes senare för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Straffet blev fyra års fängelse.

Har fått skadestånd

Marcus föräldrar tilldömdes samtidigt ett skadestånd på 123 000 kronor.

– De pengarna har vi fortfarande inte sett röken av, och hos Brottsoffermyndigheten fick vi avslag, säger Eva-Britt.

Många tror att skadestånd betalas ut med automatik?

– Så är det inte alls. Vårt skadestånd ligger numera hos Kronofogden och är uppe i 164 000 kronor, men jag tror aldrig att jag kommer att få några pengar.

Har du haft någon kontakt med de här personerna efter domen?

– Nej, och jag skulle inte vilja det heller.

Ewa-Britt Gabrielsen bearbetar en stor av sin sorg genom engagemanget i RAV Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, där hon är ett av två språkrör. I föreningen får hon möta och lära känna andra som drabbats av det skoningslösa, dödliga våldet.

– Jag gör det här för Marcus skull. Jag gör det också för att verka för förbättringar för andra anhöriga till våldsdödade. För mig har det varit ett sätt att överleva, att gå vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag