Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga överlevande i kinesisk flygkrasch

Ett klipp på Twitter visar området där planet störtat.
Räddningsarbetet pågick under måndagen utanför staden Wuzhou.
Foto: STR / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP
Anhöriga samlas på flygplatsen i väntan på information.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Flygplanet som kraschade var en Boeing 737-800 från bolaget Eastern China Airlines.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
123 passagerare och nio besättningsmedlemmar dog.
Foto: STR / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP
1 / 7

132 människor omkom i måndagens flygkrasch i södra Kina. Inga överlevande har kunnat hittas, enligt landets statsmedier.

I olyckan – den värsta i Kina på drygt ett årtionde – störtade flygplanet i skogen på en bergshöjd utanför staden Wuzhou, i regionen Guangxi. Kraschen orsakade en brand som kunde ses av satelliter och skapade också ett stort hål i bergssidan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kvar på nedslagsplatsen fanns endast ett fåtal större bitar av flygplanskroppen.

Dök, steg och dök 

Planet tillhörde det kinesiska flygbolaget China Eastern och hade lyft från Kunming i Yunnan med destination Kanton (Guangzhou). Efter ungefär en timmes färd och på närmare 9 000 meters höjd började det plötsligt dyka skarpt, enligt information på trafiksajten Flightradar 24. När planet var nere på omkring 2 000 meters höjd steg det för ett kort ögonblick, men sedan dök det igen och kraschade.

Hela händelseförloppet, från det första plötsliga dyket, tog bara 96 sekunder.

Såväl människor som drönare uppges för närvarande söka i olycksområdet efter flygplanets svarta lådor, för att dessa ska kunna ge en tydligare bild av vad det var som gick fel.

Flygplanet var av modellen Boeing 737-800. Samtliga 100 flygplan av samma modell som ägs av China Eastern har förbjudits att lyfta av den kinesiska luftfartsmyndigheten. Totalt finns det närmare 1 200 plan av samma modell i Kina. USA-baserade Boeing uppger att dess egna experter står beredda att bistå den officiella utredningen.

Anhöriga i väntan


123 av människorna ombord var passagerare och nio ingick i besättningen. Anhöriga samlades under måndagen på flygplatsen i Kanton, där myndigheterna också sade sig ha rekvirerat platser på fem olika hotell för att ta dem om hand.

Den väldiga industri- och handelsstaden Kanton ligger norr om Hongkong längs med Kinas södra kust. Där bor fler än 18 miljoner människor. Kunming, med 8,5 miljoner invånare, är regional huvudstad i Yunnan i sydväst och en viktig knutpunkt i Kinas handel med grannar i Sydostasien.

Se också:

Ett flygplan med 133 passagerare ombord har kraschat i Kina, rapporterar nyhetsbyrån AFP som hänvisar till kinesiska CCTV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.