Finansminister Anders Borg. Foto: All over press
Finansminister Anders Borg. Foto: All over press

"Inga nya jobb med jobbskatteavdraget"

Publicerad
Uppdaterad
En ny forskningsrapport säger att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några jobb.
Men finansminister Anders Borg (M) står fast vid att reformen skapat 120 000 arbeten.
- De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, säger Borg till SR Ekot.
Enligt regeringen och finansminister Anders Borg har jobbskatteavdraget skapat 120 000 nya arbetstillfällen - enligt rapporter från bland annat finanspolitiska rådet.
Men nu rapporterar SR Ekot att en ny forskningsrapport från Arbetsmarknadsdepartementets institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, slår fast att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några som helst nya jobb.
– Vår slutsats är att de befintliga metoderna som finns i dag och reformens utformning gör det väldigt svårt att utvärdera den här reformen och att det i dag därför inte går att uttala sig om vilka effekter den här reformen har, säger Che-Yuan Liang, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet och en av rapportens författare, till SR Ekot.

"Har många forskningsinstitut"

Men trots de nya uppgifterna står Anders Borg fast vid sina tidigare siffror.
– Vi har många forskningsinstitut och de allra flesta är betalda av regeringen. Vi ber dem inte göra forskning med någon speciell inriktning. IFAU gör den här typen av studier ibland och det är bra; det finns många andra olika. Men den grundläggande utvärderingen måste alltid vara hur verkligheten fungerar, säger Borg till SR Ekot.
Enligt finansministern finns det många andra bedömningar som går emot IFAU-rapporten.
– De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, och när också verkligheten så tydligt pekar i den riktningen tyder det här på att man ska fortsätta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag