Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Inga nya jobb med jobbskatteavdraget"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansminister Anders Borg.
Foto: All over press

En ny forskningsrapport säger att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några jobb.  

Men finansminister Anders Borg (M) står fast vid att reformen skapat 120 000 arbeten.  

- De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, säger Borg till SR Ekot.

Enligt regeringen och finansminister Anders Borg har jobbskatteavdraget skapat 120 000 nya arbetstillfällen - enligt rapporter från bland annat finanspolitiska rådet. 

 Men nu rapporterar SR Ekot att en ny forskningsrapport från Arbetsmarknadsdepartementets institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, slår fast att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några som helst nya jobb. 

 – Vår slutsats är att de befintliga metoderna som finns i dag och reformens utformning gör det väldigt svårt att utvärdera den här reformen och att det i dag därför inte går att uttala sig om vilka effekter den här reformen har, säger Che-Yuan Liang, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet och en av rapportens författare, till SR Ekot. 

"Har många forskningsinstitut"

 Men trots de nya uppgifterna står Anders Borg fast vid sina tidigare siffror. 

 – Vi har många forskningsinstitut och de allra flesta är betalda av regeringen. Vi ber dem inte göra forskning med någon speciell inriktning. IFAU gör den här typen av studier ibland och det är bra; det finns många andra olika. Men den grundläggande utvärderingen måste alltid vara hur verkligheten fungerar, säger Borg till SR Ekot.

 Enligt finansministern finns det många andra bedömningar som går emot IFAU-rapporten. 

 – De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, och när också verkligheten så tydligt pekar i den riktningen tyder det här på att man ska fortsätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.