Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga löften om militärt stöd till Ukraina

Nato-chefen Jens Stoltenberg ville inte lova att några Nato-fartyg skickas till Azovska sjön med anledning av den upptrappade konflikten mellan Rysslans och Ukraina. Foto: YE PINGFAN / XINHUA/AVALON.RED B950
Den ukrainska militären har mobiliserat efter händelserna vid Kertjsundet utanför Krim 25 november. Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

När Nato-ländernas utrikesministrar träffas på tisdagen väntas konflikten mellan Ryssland och Ukraina dominera samtalen.

Ukrainas president Petro Porosjenko vill att Nato skickar militärfartyg till Azovska sjön – men den saken vill inte Nato-chefen Jens Stoltenberg ge några löften om, rapporterar AFP.  

Det var den 25 november som ryska gränsvakter besköt ukrainska marinfartyg som försökte passera Kertjsundet utanför Krimhalvön. 

Tre fartyg togs i beslag och 24 besättningsmän fängslades. 

Enligt Ryssland rörde sig de ukrainska fartygen på ryskt territorialvatten – något som Ukraina förnekar. 

Ett ryskt tankfartyg placerades vid den nybyggda bron mellan Krim och Ryssland så att Azovska sjön och hamnar i östra Ukraina blockerades. Ett par dagar senare trädde undantagslagar i kraft i tio olika regioner i Ukraina. 

Ukrainas president Petro Porosjenko har bett Nato skicka fartyg till Azovska sjön, med anledning av Rysslands agerande för en dryg vecka sedan. Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

På måndagen uppmanade Nato-chefen Jens Stoltenberg Ryssland att sluta med ställningskriget – men några löften om att stötta Ukraina med militärfartyg ville han inte ge. 

Därmed riskerar Ukrainas president Petro Porosjenko att bli besviken. 

Enligt nyhetsbyrån AFP upprepade Jens Stoltenberg kravet på Ryssland att lämna ifrån sig både fartygen och besättningsmännen – samt att passagen till Azovska sjön ska hållas fri. 

– Vi kommer självklart att följa situationen i regionen noggrant, även i ljuset av det vi såg hända för ett par dagar sedan.  

Avtal om kärnvapennedrustning ska diskuteras 

Nato-ländernas utrikesministrar ska även diskutera INF-avtalet – som slöts mellan dåvarande Sovjetunionen och USA 1991 och syftar till kärnvapennedrustning och avskaffande av mellandistansrobotar – som USA:s under president Trumps ledning vill dra sig ur. 

Enligt Stoltenberg kan ryska medeldistansrobotar nå europeiska ständer ”med liten eller ingen förvarning”. 

Kort efter händelserna vid Kertjsundet gick såväl EU som FN ut och krävde att Ryssland skulle häva blockaden samt lämna ifrån sig fartygen och besättningsmännen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.