Inga-Lill har sju diagnoser – nu måste hon jobba igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inga-Lill, 59.
Foto: Privat.

Inga-Lill Kaneborn har sju olika diagnoser, bland annat depression kronisk smärta och sömnsvårigheter.

Trots läkarutlåtanden om hennes tillstånd vill Försäkringskassan att hon tillbaka till jobbet. 

– Bara att sätta mig i bilen och åka till jobbet tar hela min kraft, jag är helt slut redan innan jag kommer dit, säger hon.

Samtidigt larmar Arbetsförmedlingen om att myndigheten behöver ta hand om allt fler personer som får avslag hos Försäkringskassan.

Inga-Lill Kaneborn, 59, lider sedan många år av en whiplashskada efter en bilolycka. Sedan olyckan är hon förtidspensionär och jobbar halvtid som nattpersonal på ett äldreboende – men sedan början av februari har hon varit sjukskriven på grund av utmattning och värk.

Hon kan nu räkna upp sju olika diagnoser som hon fått – i sjukdomsbilden finns depression, utmattningssyndrom, hjärtarytmi och kronisk smärta. 

I hemmet utanför Surahammar har hon sparat många utlåtanden.

Många av de som befinner sig i Inga-Lills situation skulle behöva gå till ett liv i arbetslöshet om de får avslag på sin ansökan om sjukpenning.

Det betyder att allt fler människor slussas från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är kritisk till utvecklingen och kräver nu 84 miljoner extra om året.

”Är helt slut i huvudet”

Enligt ett läkarutlåtande bedöms Inga-Lill Kaneborn inte kunna återgå till arbete. Försäkringskassan är däremot av en annan uppfattning och kring månadsskiftet februari-mars damp deras utlåtande ned i Inga-Lill Kaneborns brevlåda:

”Sjukdomarna som anges orsakar inte funktionshinder eller aktivitetsbegränsningar, besvären som beskrivs är välbehandlade och utger inga medicinska hinder.”

Under fjolåret har hon varit sjukskriven under en längre period men från augusti till februari har hon behövt jobba.

– När jag jobbar så orkar jag ingenting, jag sitter i en fåtölj här. Jag får inte till någonting, jag kan inte handla jag är helt slut i huvudet. Bara att sätta mig i bilen och åka till jobbet tar hela min kraft, jag är helt slut redan innan jag kommer dit.


LÄS OCKSÅ: Läkarnas miss ledde till 4-åriga Annas död 


Försäkringskassans lokaler i Stockholm.
Foto: / Torbjörn Larsson

Sov tre timmar per natt

Under nattskiften på äldreboendet väcks hon ofta och har svårt att somna om. En arbetsvecka sov hon endast 15 timmar – det vill säga tre timmar per natt, säger hon.

– Jag har sömnproblem men kan inte ta sömntabletter eftersom jag måste kunna vakna och jobba, säger hon. 

Och i februari blev det alltså för mycket och efter utmattning och värk i både huvud och kropp var sjukskrivningen ett faktum. 

Hon har fått möjlighet att lämna in kompletterande uppgifter till Försäkringskassan– men det finns inget mer att tillägga, säger hon. 

Nu väntar hon ett definitivt besked, men hon är pessimistisk om utfallet och bävar för att tvingas tillbaka till arbetsplatsen.

– Min enda chans att överleva är att gå tillbaka till jobbet och jag vet inte hur jag skulle klara det.

”Förhåller oss till lagstiftning”

Även om en läkare anser att en person har nedsatt arbetsförmåga behöver inte myndigheten komma till samma slutsats, enligt Cecilia Udin, nationell samordnare på myndigheten.

– Läkarintyget ska innehålla vilka begränsningar och nedsättningar som personen har, det är en rekommendation till Försäkringskassan som sedan gör en försäkringsjuridiks bedömning, säger hon.

Förutom läkarintyg kan Försäkringskassan ta hänsyn till underlag från personen i fråga och från arbetsgivaren. Enligt Cecilia Udin beviljar Försäkringskassann 97 procent av fallen vid en första bedömning.

– Det viktigaste är att vi har ett komplett underlag, med bland annat ett läkarintyg, för att göra en rättssäker bedömning. Sedan utgår vår bedömning från lagstiftningen, det är vad vi har att förhålla oss till.


LÄS OCKSÅ: Arbetsförmedlingen larmar – kräver att reglerna ändras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.