Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Influencer döms – åt upp vithaj i sändning

Tizi visade hur hon åt en vithaj. Det skulle hon inte ha gjort.
Foto: Tiktok
Nu har hon dömts till böter för tilltaget.
Foto: Tiktok

Den kinesiska ”matinfluencern” Tizi, eller Jin Moumou som hon egentligen heter har dömts till nästan 200 000 kronor i böter.

Orsak: Hon publicerade klipp på social medier där hon köper, tillagar och äter en vithaj.

Tizi var omtalad redan innan hon publicerade det virala klippet förra sommaren. Hon brukade lägga upp så kallade mukbang-filmer, där utövarna äter mat – ofta högljutt och i stora mängder – framför en kamera. Hon har även inför sina 7,8 miljoner följare streamat sig själv när hon ätit krokodil och struts. Men med vithajen fick det vara nog.

Användare skrev att hon sjönk hur lågt som helst, bara hon fick uppmärksamhet, medan andra slog fast att det hon gjorde var olagligt.

”Nu har hon ordnat till det. De kommande fem åren kommer hon inte behöva laga mat igen”, skrev en kommentator.

”Ser grym ut – men köttet är mört”

På bilderna i klippet kunde man se Tizi posera med en omkring två meter lång haj. Hajen delas sedan på hälften, marineras och grillas, skriver The Independent

– Den kanske ser grym ut, men köttet är verkligen väldigt mört, säger hon samtidigt som hon sliter av köttet med tänderna.

Efter att myndigheterna med hjälp av DNA-test kunnat slå fast att det rörde sig om en vithaj har bloggaren nu befunnits skyldig till att ha brutit mot Kinas lagar som reglerar handel och konsumtion av vilda djur. Hon tilldöms därmed 125 000 yuan, motsvarande ungefär 192 000 kronor, i böter. Ytterligare två personer, fiskaren och återförsäljaren, har gripits. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.