Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Infektionsprofessorn: "Fullständigt befängt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Om det som hon säger stämmer borde du antingen legat på intensivvårdsavdelning eller varit död", säger infektionsprofessor Björn Olsen.
Foto: Roger Vikström

Humbug, kvacksalveri och rent lurendrejeri.

Infektionsprofessor Björn Olsen på Akademiska sjukhuset i Uppsala dömer ut alternativterapeutens blodanalys totalt. Alla diagnoserna är rent hitte-på.

– Om det som hon säger stämmer borde du antingen legat på intensivvårdsavdelning eller varit död.

Att jag, som terapeuten Larysa Gustafsons påstår, har svampen candida, bakterier som stafylokocker, parasiter och virus i blodet är helt orimligt. Det säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar. Vi ska inte ha bakterier i de inre organen, som i hjärnan eller blodet.

- Blod är sterilt. Om man har bakterier i blodet har man något vi kallar sepsis, allmän blodförgiftning. Och då är man ursjuk, i princip dödsjuk, och ska ha hjälp direkt. Om du hade haft det hon säger skulle du legat här på golvet och haft feber och frossa, eller vara väldigt kall. Du skulle vara på väg in till vårdavdelningen här på infektion eller till intensivvården, för att få antibiotika för att över huvud taget överleva.

Svamp i blodet är väldigt ovanligt - och allvarligt. Det har man bara om man är gravt immunnedsatt på grund av exempelvis cancerbehandling, transplantation eller underliggande svår sjukdom.

- Har man svamp i blodet är man i princip dödssjuk, säger Björn Olsen.

"Fullständigt befängt"

Att diagnosticera bakterier, virus, svamp, parasiter, näringsbrister, försurning, förgiftning och matöverkänslighet i en enda liten bloddroppe tagen från fingret är omöjligt, enligt Björn Olsen.
- Det här är fullständigt befängt. Hade hon haft rätt i sina analyser och diagnoser, vilket hon inte har, så är hon värd ett Nobelpris. Det är det ena alternativet. Det andra alternativet, som jag förespråkar, är att hon har så in i helvete fel. Det här är rent humbug.

Blodprov kräver speciella analyser. Om man exempelvis ska påvisa bakterier eller svamp behöver man odla blodprovet i en särskild näringslösning så att de kan bli fler och man kan upptäcka dem.
- Utan att göra en kemisk analys av ditt blod så går det inte att säga vare sig det ena eller det andra.

De oroande förändringar Larysa Gustafson säger sig hitta i mitt blod är rena påhitt, eller oväsentliga fynd som inte betyder det hon säger.

- Hon ser inte det hon säger att hon gör. Hon kan inte säga något om din hälsa utifrån det här blodprovet. Att läsa in allt detta hon gör... Det finns ingen substans i det här överhuvud taget. Det är en enda pyttipanna av rappakalja.

Kan innebära hälsofara

Den här typen av hälsoundersökningar kan faktiskt innebära en hälsofara, hävdar Björn Olsen.
- Att man går till sådana här kvacksalvare kan innebära att man fördröjer en riktig diagnos som potentiellt skulle kunna vara farlig.

Dessutom skrämmer terapeuten människor, som kanske annars är helt friska, anser Björn Olsen.
- Om man inte är sjuk innan så känner man sig ju sjuk efter att ha hört det här. Den vanliga vården måste ibland ta hand om oroliga människor som gått till den här typen av kvacksalvare. Vi får lägga ner mycket tid och analyser på att utreda fullt friska och förklara för dem att de är friska.
- Det här är geshäft, lurendrejeri och kan mycket väl vara farligt. Jag tycker att det här borde förbjudas. Och tror de själva på det är det synd om dem.

De fjorton naturmedel och tillskott jag rekommenderas köpa är onödiga, i bästa fall.
- Hon har lurat skjortan av dig. Det är fullständigt bortkastade pengar. 3000 kronor som du kunde använda till något betydligt bättre. Man får en rätt bra matkasse för så mycket pengar, säger Björn Olsen.

Men några av medlen hon rekommenderade, som lavemang och grapefruktkärnsextrakt, kan vara direkt hälsofarliga.
- Lavemang ska man vara försiktig med. Det är bra om man är förstoppad, inte annars. Och grapefruktextrakt är direkt idiotiskt. Det kan inverka direkt på upptag och verkan av andra mediciner. Det ska man vara väldigt, väldigt, försiktig med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.