Infektionsläkaren: Behövs nedstängning av Sverige

Fredrik Sund, verksamhetschef infektionskliniken Uppsala, säger i "Aktuellt" i SVT2 att Sverige bör överväga hårdare restriktioner såsom utegångsförbud.
Fredrik Sund, infektionsläkare i Uppsala, varnar för att Sverige nästan är ”i fritt fall” med den ökande smittan.
Foto: SVT
Flera svenska regioner har fått hårda restriktioner för att hantera den ökande spridningen av covid-19.
Foto: SVT

Fredrik Sund, infektionsläkare i Uppsala, varnar för att Sverige nästan är ”i fritt fall” med den ökande smittan.

I SVT:s ”Aktuellt” säger han att det krävs hårdare restriktioner – eventuellt utegångsförbud.

– Det är nu man har chansen, om några veckor eller månader tror jag att det är verkningslöst, för då tror jag vi har fått en större spridning.

Spridningen av coronaviruset

Flera svenska regioner har fått hårda restriktioner för att hantera den ökande spridningen av covid-19. På torsdagen lades Kronobergs län och Sörmland till i listan.

Först ut med lokala restriktioner var Uppsala. I torsdagens ”Aktuellt” i SVT pratade Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken i Uppsala, om läget i staden. Och han var tydlig med att det ser illa ut.

– Det är en väldigt svår utmaning, och något vi alla brottas med i hela Sverige. Det är därför jag tror att det här läget är betydligt mer allvarligt än i våras, sa Sund i ”Aktuellt”.

”Befinner oss i fritt fall”

Han påpekade att så kallad ”planerad vård” sköts upp i våras för att hantera pandemin. Nu ska den vårdskulden tas igen samtidigt som smittan ökar.

På frågan vad Sund tror behöver göras var han också tydlig: Restriktionerna behöver bli mycket hårdare.

– Vi har sett de här veckorna att restriktionerna inte efterlevs. Med en sån här smittspridning som håller på och sker … det är snarare så att vi och resten av Sverige nästan befinner oss i fritt fall. Då tycker jag att vi måste gå in med kraftfullare rekommendationer och restriktioner. Jag tycker nu att det börjat bli dags för nedstängning av samhället här och där i Sverige.

Läkaren: Verkningslöst snart

Programledaren Bodil Appelqvist frågade om han menar utegångsförbud. Infektionsläkaren svarade:

– Det är mycket man måste diskutera, och det kan vara olika på olika håll i Sverige. Men jag tror att vi måste gå in med skarpare restriktioner, för nu har vi sett att det är för tandlöst.

– Så allvarligt kan behövas.

De senaste veckorna har antalet smittade ökat i Uppsala, samtidigt som restriktioner alltså har införts. Och snart kommer det vara för sent att skärpa dem, tror Fredrik Sund: 

– Det är nu man har chansen, om några veckor eller månader tror jag att det är verkningslöst, för då tror jag vi har fått en större spridning, sa han i ”Aktuellt” och förtydligade att det han säger är en ”personlig åsikt baserad på sjukvården”.

Se mer: Skärpta råd i Kronoberg och Sörmland

Mörka milstolpen passerad – över 6000 döda i Sverige till följd av covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.