Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Takbrand i industri – en person skadad

Larmet kom till Gästrike räddningstjänst strax före klockan 02 natten mot söndag. Då behövde Korsnäs industribrandkår hjälp med att släcka en brand. Foto: Roger Nilsson

Billerud Korsnäs i Gävle står i brand.

Enligt räddningstjänsten brinner det i taket 25 meter upp – och först efter flera timmar är branden under kontroll.

– Det är väldigt besvärligt att få fatt på den, säger Johan Melin, inre befäl på räddningstjänsten.

Larmet kom till Gästrike räddningstjänst strax före klockan 02 natten mot söndag. Då behövde Korsnäs industribrandkår hjälp med att släcka en brand.

Enligt räddningstjänsten brann det i en sodapanna 25 meter upp i luften, på ett tak. Lågorna var svåra att komma åt, och först efter fem timmar – vid 07-tiden – var branden under kontroll.

Brinner i konstruktionen på Billerud Korsnäs

– Det är en konstruktionsbrand, så den kryper mellan inner- och yttertak. Det är väldigt besvärligt att få fatt på den och ringa in den så att den inte sprider sig, säger Johan Melin på Gästrike räddningstjänst.

Till Gefle Dagblad säger han:

– Det är förrädiskt för man vet inte vart den tar vägen utan måste kontrollera med värmekamera för att se temperaturhöjningen.

Det ställde också till det att branden var i taket 25 meter upp. Släckningen måste ske med rökdykare inifrån, eller höjdfordon utifrån. Enligt TT skulle räddningstjänsten behöva specialutrustning för att skära hål i taket.

En skadad i brand i Gävle

Vid 06.30-tiden räknade Johan Melin på räddningstjänsten med att det skulle brinna ”ett antal timmar till”. Kort därpå meddelade man att släckningsarbetet gett mycket bra effekt och att branden var under kontroll, så Gästrike räddningstjänst hade börjat avveckla.

Korsnäs industribrandkår stannar kvar för eftersläckning och efterbevakning.

Enligt räddningstjänsten fick en anställd på Billerud Korsnäs rökskador. Personen har fått vård på plats och behövde inte uppsöka sjukhus.

Polisen har varit på plats men lämnat efter att det inte funnits någon misstanke om brott, skriver Gefle Dagblad.

Vet du mer om händelsen? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.