Stefan Löfven och Narendra Modi under Stockholmsbesöket Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESStefan Löfven och Narendra Modi under Stockholmsbesöket Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Stefan Löfven och Narendra Modi under Stockholmsbesöket Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal underteknats i Stockholm stadshus på tisdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNIndiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal underteknats i Stockholm stadshus på tisdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal underteknats i Stockholm stadshus på tisdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Saab och JAS Gripen i Linköping Foto: MARTINA HUBER / REGERINGSKANSLIETSaab och JAS Gripen i Linköping Foto: MARTINA HUBER / REGERINGSKANSLIET
Saab och JAS Gripen i Linköping  Foto: MARTINA HUBER / REGERINGSKANSLIET

Indisk stororder på svenska stridsflygplan rycker närmare

Publicerad

Försäljningen av 110 Gripen-plan till Indien har tagit ett stort steg framåt under tisdagen.

Statsminister Stefan Löfven bekräftade under en presskonferens en försvarsöverenskommelse med Indiens premiärminister Narendra Modi som ska göra att länderna ska kunna dela hemlig information.

– I framtiden vill vi fortsätta hitta nya möjligheter till samarbete. Särskilt inom försvarsindustrin, uppgav Narendra Modi på en presskonferens under Stockholmsbesöket.

Indiens premiärminister Narendra Modi är i Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven och på förhand har det varit stora förhoppningar på det ekonomiska värdet av mötet.

 

LÄS MER: Försvarsaffär med Indien kan ge Saab 100 miljarder

 

Störst har förhoppningarna varit från försvarskoncernen Saab. Indien ska i juli bestämma vilka stridsflygplan som ska köpas in och Saabs Gripen-plan står mot amerikanska F-16 i avgörandet.

I jämförelse med andra försäljningar inom Jas Gripen-projektet handlar det om en mångdubbelt större order på totalt 110 stridsflygplan och 90 miljarder kronor.

Indien ska också köpa in nytt luftvärn för 10 miljarder kronor under året och även där finns Saab med som budgivare.

Löfven och Modi överens om försvarshemligheter

På en presskonferens vid 13-tiden på tisdagen berättade Löfven och Modi att ett viktigt steg mot en affär har tagits under dagen.

Indien kräver nämligen att stridsflygplanen ska tillverkas i landet och det kräver att Sverige och Försvarets materielverk, som för svenska statens räkning hanterar Gripen-projektet, delar med sig av försvarshemligheter.

Och för att det ska ske krävs en överenskommelse om sekretess för de uppgifter som Sverige delar med sig till Indien.

Indien och Sverige ska jobba ihop med cybersäkerhet

Löfven och Modi berättade på tisdagen att de under tisdagen enades om en sådan överenskommelse. Efter presskonferensen ökade värdet på försvarskoncernen Saabs aktie på Stockholmsbörsen.

– Sverige och Indien har kommit överens om att arbeta mot en säkerhetsöverenskommelse som tillåter oss att utbyta hemlig information som krävs för att arbeta tillsammans med försvarsmaterial, berättade Stefan Löfven.

Modi:

– I framtiden vill vi fortsätta hitta nya möjligheter till samarbete. Särskilt inom försvarsindustrin.

https://www.youtube.com/watch?v=NMYMx472Anw

Presskonferensen med Löfven sändes live på Modis egen Youtube-kanal

Under dagen har de också kommit överens om att Indien och Sverige tillsammans ha jobba för ökad cybersäkerhet.

Det är 30 år sedan en indisk premiärminister senast besökte Sverige och båda ländernas regeringschefer överöste varandra med hedersbetygelser under tisdagens presskonferens. Löfven var "stolt" och "tacksam" över besöket och Modi var "mycket tacksam".

Senare under dagen ska Modi och Löfven ha ett rundabordssamtal med svenska företagsledare och även ta emot de andra nordiska regeringscheferna för ett gemensamt möte.

Så här skildras Modis besök i Stockholm av landets största sajt Times of India:

https://www.youtube.com/watch?v=y9FSRbgxt-A

 

https://www.youtube.com/watch?v=FjEVPJFJsF8
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag