Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indisk stororder på svenska stridsflygplan rycker närmare

Stefan Löfven och Narendra Modi under Stockholmsbesöket
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal underteknats i Stockholm stadshus på tisdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Saab och JAS Gripen i Linköping
Foto: MARTINA HUBER / REGERINGSKANSLIET

Försäljningen av 110 Gripen-plan till Indien har tagit ett stort steg framåt under tisdagen.

Statsminister Stefan Löfven bekräftade under en presskonferens en försvarsöverenskommelse med Indiens premiärminister Narendra Modi som ska göra att länderna ska kunna dela hemlig information.

– I framtiden vill vi fortsätta hitta nya möjligheter till samarbete. Särskilt inom försvarsindustrin, uppgav Narendra Modi på en presskonferens under Stockholmsbesöket.

Indiens premiärminister Narendra Modi är i Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven och på förhand har det varit stora förhoppningar på det ekonomiska värdet av mötet.


LÄS MER: Försvarsaffär med Indien kan ge Saab 100 miljarder


Störst har förhoppningarna varit från försvarskoncernen Saab. Indien ska i juli bestämma vilka stridsflygplan som ska köpas in och Saabs Gripen-plan står mot amerikanska F-16 i avgörandet.

I jämförelse med andra försäljningar inom Jas Gripen-projektet handlar det om en mångdubbelt större order på totalt 110 stridsflygplan och 90 miljarder kronor.

Indien ska också köpa in nytt luftvärn för 10 miljarder kronor under året och även där finns Saab med som budgivare.

Löfven och Modi överens om försvarshemligheter

På en presskonferens vid 13-tiden på tisdagen berättade Löfven och Modi att ett viktigt steg mot en affär har tagits under dagen.

Indien kräver nämligen att stridsflygplanen ska tillverkas i landet och det kräver att Sverige och Försvarets materielverk, som för svenska statens räkning hanterar Gripen-projektet, delar med sig av försvarshemligheter.

Och för att det ska ske krävs en överenskommelse om sekretess för de uppgifter som Sverige delar med sig till Indien.

Indien och Sverige ska jobba ihop med cybersäkerhet

Löfven och Modi berättade på tisdagen att de under tisdagen enades om en sådan överenskommelse. Efter presskonferensen ökade värdet på försvarskoncernen Saabs aktie på Stockholmsbörsen.

– Sverige och Indien har kommit överens om att arbeta mot en säkerhetsöverenskommelse som tillåter oss att utbyta hemlig information som krävs för att arbeta tillsammans med försvarsmaterial, berättade Stefan Löfven.

Modi:

– I framtiden vill vi fortsätta hitta nya möjligheter till samarbete. Särskilt inom försvarsindustrin.

https://www.youtube.com/watch?v=NMYMx472Anw

Presskonferensen med Löfven sändes live på Modis egen Youtube-kanal

Under dagen har de också kommit överens om att Indien och Sverige tillsammans ha jobba för ökad cybersäkerhet.

Det är 30 år sedan en indisk premiärminister senast besökte Sverige och båda ländernas regeringschefer överöste varandra med hedersbetygelser under tisdagens presskonferens. Löfven var "stolt" och "tacksam" över besöket och Modi var "mycket tacksam".

Senare under dagen ska Modi och Löfven ha ett rundabordssamtal med svenska företagsledare och även ta emot de andra nordiska regeringscheferna för ett gemensamt möte.

Så här skildras Modis besök i Stockholm av landets största sajt Times of India:

https://www.youtube.com/watch?v=y9FSRbgxt-A
https://www.youtube.com/watch?v=FjEVPJFJsF8

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.