Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Indiens president besökte Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Indiens president Shri Pranab Mukherjee på landets första statsbesök i Sverige någonsin. Presidenten togs emot på Arlanda.
Foto: Sören Andersson/Tt
Indiens president Shri Pranab Mukherjee tillsammans med kungaparet.
Foto: Kungahuset.se
Även Sofia Hellqvist och Prins Carl Philip närvarande vid statsbesöket.
Foto: Kungahuset.se
Kungaparet och presidenten färdades i en kortege till Slottet.
Foto: Kungahuset.se

Indiens president Shri Pranab Mukherjee besöker Sverige på inbjudan av Kungen.

Under dagens möte deltog också Kronprinsessparet, Prins Karl Philip och Sophia Hellquist.

Det här är första gången som Indien gör statsbesök i Sverige.

– Syftet är att stärka kontakten mellan länderna och visa upp Sverige som ett framgångsrikt land inom innovationer och hållbar utveckling, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det var ett pampigt mottagande som Indiens president Shri Pranab Mukherjee möttes av när han anlände till Arlanda på söndagseftermiddagen. Presidenten som klev av på flygplatsen med en stor indisk delegation togs emot av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Efter mottagandet färdades presidenten tillsammans med Kungaparet i kortege med häst och vagn som avslutades på borggården på Slottet. Där hölls en traditionell stadsceremoni på borggården. Delar av regeringen, bland annat Stefan Löven och Margot Wallström var på plats.

– Statsbesöket inleddes under söndag eftermiddag. Det har varit väldigt bra hittills. Det är mycket arbete kring ett statsbesök men det har avlöpt som planerat, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist deltog

Under mötet deltog även Kronprinsessparet och Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. På måndagen håller kungen och drottningen kungamiddag för presidenten, regeringen och andra inbjuda gäster. Då kommer även Kronprinsessparet, Prins Carl Philip och Sofia Hellquist delta.

– De kommer att medverka under delar av besöket, bland annat under kungamiddagen.

Syftet med mötet är att stärka kontakten mellan länderna

Det här är första gången som Indien gör statsbesök i Sverige. Kungen har enligt Margareta Thorgren bjudit in presidenten bland annat för att stärka kontakten mellan länderna.

– Vilket land som bjuds in är en lång process där många aspekter hanteras. Det sker i samråd med utrikesdepartementet. Syftet är att stärka kontakten mellan länderna och visa upp Sverige som ett framgångsrikt land inom innovationer och hållbar utveckling.

Temat är hållbar utveckling

Besöket kommer att vara till och med tisdag den 2:e juni. Temat för besöket är innovation och hållbar utveckling med fokus på urban stadsutveckling, vetenskap och forskning. Ämnet kommer att behandlas på flera olika sätt under besöket.

– Det är både via separata samtal, seminarium och studiebesök. Man kommer att besöka Karolinska Institutet, Hammarby sjöstad och Uppsala universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.