Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indien har skjutit ner satellit i nytt missiltest

Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Indiens premiärminister Narendra Modi uppger att landet har skjutit ned en satellit med hjälp av ett nytt missilsystem, rapporterar Reuters.

Modi säger att landet nu kan räknas in i rymdens ”superliga”, tillsammans med USA, Kina och Ryssland. 

Missiltestet ska ha genomförts för att testa en så kallad A-SAT-missil, och ska inte ha varit riktat mot något särskilt mål. 

Målet ska vara att förstärka Indiens position inom rymdsäkerhet.

Enligt AFP menar Indiens premiärminister Narendra Modi att testet gör att Indien nu kan räknas in i rymdens ”superliga”, efter att man som fjärde land efter USA, Ryssland och Kina har genomfört den här typen av missiltest. 

– Våra forskare använde en A-SAT-missil för att ta ner en satellit 300 kilometer ut i rymden i vad som kallas låg omloppsbanaa, säger Narendra Modi i ett tv-inspelat meddelande, skriver Bloomberg.

Låg omloppsbana, LEO

Låg omloppsbana, på engelska low earth orbit (LEO) är området som har en altitud på mindre än 2 000 kilometer från jordens yta. De flesta av de satelliter människan skickar upp i rymden kretsar kring detta område. 

Både jordresurssatelliter och spionsatelliter använder LEO eftersom dess nära avstånd till jorden gör det enklare att se jordens yta – varför flera länder satsar på att utveckla missiler för att kunna skjuta ner sateliter som en del av sitt försvar. 

 

Indiens premiärminister Narendra Modi berättar om den lyckande nedskjutningen i ett tv-sänt uttalande på onsdagen.Foto: RAJESH KUMAR SINGH / AP TT NYHETSBYRÅN

USA varnar för Kina och Ryssland

Även USA, Kina och Ryssland har utvecklat egna laservapen för att stärka sin säkerhet i rymden. 

I en rapport publicerad i mitten av februari i år publicerade Pentagon en rapport där de skrev om att Kina och Ryssland utvecklar nya laservapen som kan skjuta ner amerikanska satelliter. I rapporten ”Utmaningar mot säkerheten i rymden”, varnar försvarshögkvarteret om att den amerikanska dominansen i rymden kan vara hotad.

De laservapen Pentagon då skrev om handlar bland annat om kraftfulla laservapen som kan nå satelliter som spelar en viktig roll i amerikanska navigations- och vapensystem och inhämtande av underrättelseinformation. 

”Kina kommer antagligen att ha ett markbundet laservapen som kan nå rymdbaserade sensorer i lägre omloppsbana 2020, och i mitten eller senare av delen av 2020 ha kunnat utveckla kraftfullare system som utökar hotet till att gälla även mot satelliter som inte är optiska”, skrev Pentagon i rapporten enligt CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.