Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Incest, tidelag och knark bland förslagen

Frågan om legalisering av droger har diskuterats hos ungdomsförbund flera gånger.
Foto: Tatiana Melikhova/Colourbox

Förslaget om att göra incest och nekrofili lagligt, som Luf i Stockholm föreslår, är inte första gången ett politiskt ungdomsförbund velat bevisa sin radikala framtoning.

Lagliga knarkbutiker, obligatoriskt självförsvar för tjejer i skolan och avskaffa förbudet att ha sex med djur är några andra politiska idéer som lanserats av de unga och arga.

Vissa tycker att det är precis så här de politiska ungdomsförbunden ska vara: tänja på gränser, provocera moderpartierna och väcka nya idéer. Ofta går det så där. Puckon, säger de äldre politikerna.


Skickades till före detta missbrukare

Moderaternas ungdomsförbund i Halland debatterade legalisering i april 2013, men avslog frågan och motionären skickades på kurs hos före detta missbrukare.Finns inte i Systembolagets sortiment.
Foto: Gareth Fuller

Knarkbutiker

Centerns ungdomsförbund, Cuf, förslog i maj 2013 att cannabis skulle bli lagligt och säljas på Systembolaget.


Köpa sex av prostituerade

Liberala ungdomsförbundet, Luf, klubbade i augusti 2013 idéerna att det skulle bli tillåtet att tillverka och sälja cannabis – men också lagligt att köpa sex av prostituerade. Nej, sa major Björklund.Partiledaren Jan Björklund sa nej.
Foto: Johan Jeppsson

Dumpades av moderpartiet

För Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, klipptes alla band med SD i april 2015 eftersom ungtupparna var för tajta med högerextrema Nordisk ungdom. SDU kör nu vidare, utan moderskepp.

Självförsvar i skolan

Ung vänster föreslog redan i april 2000 feministiskt självförsvar som obligatoriskt ämne för tjejer i grundskolan. Med viss framgång: i Umeå kommun finns det sedan 2014 möjlighet att göra detta tillval.Luf anser att djurskyddet räcker.

Vill tillåta tidelag

Liberala ungdomsförbundet beslöt på sin kongress i augusti 2015 att arbeta för att avskaffa förbudet mot tidelag, lagen som förbjuder sex med djur. Trots hånen säger Luf att djurskyddet räcker.Den rödgröna regeringen har inte avgått.
Foto: Tommy Pedersen

Vill avsätta moderpartiets regering

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Stockholm krävde i december 2015 att den rödgröna regeringen skulle avgå eftersom den driver en borgerlig och rasistisk politik. Ännu inget resultat där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.