Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inbrottstjuvarnas nya avancerade metoder

Stockholmspolisen ser en ökning av de mer sofistikerade bostadsinbrotten.

I stället för att krossa rutor skruvar tjuven helt enkelt loss dem.

Samtidigt ser polisen en ökning av inbrott med samma verktyg som låssmeder använder.

– Det vanligaste är att inbrotten sker dagtid, säger Per Lindström vid Stockholmspolisen.

Polisens tips

• Låt möbler eller annat på tomten stå framme så att det ser ut som att någon är hemma.

• Låt en radio vara i gång.

• Lämna bilen utanför garaget.

• Lägg bilnyckeln till en eventuell kvarlämnad bil på något annat ställe än i hallen.

• Fäll ner kåpan över låsvredet.

• Var en uppmärksam granne och fråga människor vad de gör i området om du inte känner igen dem.

Hittills i år har det skett nästan 3000 inbrott eller inbrottsförsök i bostäder i Stockholms län. Det ligger på ungefär samma nivå som motsvarande period tidigare år. Men en tendens som polisen märkt är att metoderna blivit mer raffinerade.

– Vid en del inbrott tar tjuvarna stegar och klättrar in på övervåningen på villor. Där öppnar man fönster. Antingen lyfter man ut hela fönster eller så bryter man upp det, säger Per Lindström, gruppchef för Stockholmspolisens insats mot bostadsinbrott.

– Man skruvar bort fönsterlister och tar bort hela fönsterkassetten. Då är det vanligast med treglasfönster där det finns färdiga kassetter.

Enligt Lindström är det inte ovanligt att även om en villa är larmad så kan det saknas larm på övervåningen. Det finns också ofta en stege på plats och är inte något som tjuven behöver ta med sig. Metoden kan också användas vid lägenhetsinbrott men är vanligare när tjuvar slår till mot villor.

Polisen: Man ser om någon är bortrest

Användningen av låssmeders verktyg, där ett lås kan öppnas genom att ett verktyg sticks in via brevlådan och vrider om låsvredet, är också något som Per Lindström sett en ökning av senaste halvåret. Detta har skett i Nacka, Djursholm, Bromma och Södertörn. De utplockade fönstren är däremot en ökning som skett över hela länet.

Eftersom brotten huvudsakligen sker dagtid uppmanar Per Lindström människor till att vara vaksamma. Och att inte göra det uppenbart om man är bortrest.

- Vi ställer undan våra trädgårdsmöbler och man ser på en svensk villatomt om någon är bortrest. Gör inte så fint utan ställ fram något. Låt ena bilen stå framme lite halvsnett utanför, om man har två bilar, så att det ser ut som att någon är hemma, säger Lindström till Expressen.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!