Scouterna i Borlänge var stolta över sina paket till barnhemsbarnen.
Scouterna i Borlänge var stolta över sina paket till barnhemsbarnen.

Inbrottstjuvar förstörde scoutpaket

Publicerad
Uppdaterad
Scouterna hade gjort julklappar till barnhemsbarn i Polen och Litauen.
Men natten mot fredag i förra veckan förstördes paketen av inbrottstjuvar.
- Det känns dåligt, säger scouten Tore Gustafsson, 9, till Expressen.se.
Upptäcktsscouterna vid Borlänge scoutkår i Dalarna hade slitit en hel del med paketen. De hade ordnat innehållet – bland annat kläder, pennor, papper, leksaker och godis – och slagit in dem.
I tisdags i förra veckan var man klar och en bild togs av resultatet.
– Vi tänkte skicka den till tidningen, men nu hamnade den där av en annan anledning, säger ledaren Maria Wikblad.
På fredagen möttes scouterna av kaos när de kom till lokalen. Glassplitter och sönderrivet omslagspapper. Någon eller några hade slagit in ett fönster och tagit sig in.  Inbrottstjuvarna slet upp paketen i sin jakt på värdesaker.
– Det känns dåligt. Barnhemsbarnen vill väl också ha paket, säger Tore Gustafsson, 9.

Barnen arga

De flesta paketen var upprivna, men innehållet var inget för tjuvarna. Det enda de tagit med sig från platsen var godiskassan på ungefär hundra kronor.
– De hade rivit upp större delen av presenterna, antagligen i hopp om att hitta någon intressant, säger Maria Wikblad.
Under helgen har ledarna slagit in paketen igen. Och nu ska de till slut skickas.
– Det är i alla fall bra, säger Tore Gustafsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag