Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inbrott i Kina slott gav miljoner

Kina slott står på FN-organet Unescos världsarvslista. Det ligger i landskapsparken på Drottningholm, i närheten av slottet där kungaparet bor. Foto: Linda Moström
De är nu utrett vad som stals vid inbrottet i Kina slott, ett litet lustslott granne med kungafamiljens bostad i Drottningholm. Skatter för miljonbelopp hämtades ur de båda montrar som bröts upp.

FAKTA

Kina slott på Drottningholm


• Det ursprungliga kinesiska lustslottet Kina slott byggdes 1753 som en födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika.
• Träpaviljongen ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad som ritades av Carl Fredrik Adelcrantz.
• Slottet innehåller ett av de främsta exemplen på europeisk rokokoinredning med kineserier.
• Samlingen av kinesiska lerfigurer, porslinsurnor, lackmöbler och andra konstföremål är öppen för allmänheten under sommarhalvåret.
• Kina slott står med på Unescos världsarvslista, tillsammans med hela slottsanläggningen på Drottningholm.

Källa: Det kungliga hovets hemsida samt Riksantikvarieämbetet
TT

Sammanlagt åtta föremål försvann vid inbrottet natten till den 6 augusti, bland dem flera värdefulla kulturskatter från kinesiskt 1700-tal, skriver Svenska Dagbladet.
Enligt Lars Ljungström, förste intendent på kungliga Husgerådskammaren som sammanställt listan på saknade föremål visste tjuvarna uppenbarligen vad de var ute efter.
En altarbägagre från 1500-talet, en skulptur av taoismens grundare Lao Tse, en vinbägare av noshörningshorn och ett japanskt lackskrin med gulddekor finns bland stöldgodset.
Larmet om inbrottet kom klockan 02.00 på natten. Klockan 02.06 var vaktstyrkan där, men tjuvarna hade redan hunnit iväg – på moped.
Efter sig lämnade de sönderslagna glasdörrar och krossade glasmontrar.
Med hjälp av polishund hittades en moped kastad i Mälaren någon kilometer från slottet. Därifrån tros förövarna ha flytt vidare med båt.
Enligt polisen pågår utredningen, men utan vare sig misstänkta eller gripna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!