Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ina hjälper fler kvinnor att hitta till byggbranschen

Ina Djurestål.
Foto: Ina Djurestål / Privat
Ina Djurestål vill att fler kvinnor ska hitta till byggbranschen.
Foto: Ina Djurestål / Privat

Trots varningar om diskriminering och machokultur gav sig Ina Djurestål, 28, in i byggbranschen. 

I dag brinner hon för jämställdhet och vill uppmuntra fler kvinnor att välja yrkesbanan. 

Ina Djureståls stora samhällsengagemang ledde henne till byggbranschen. Men när hon berättade om yrkesvalet för familj och vänner var responsen annat än positiv. 

Hon blev varnad för att hon skulle bli diskriminerad på grund av sitt kön och att byggbranschen präglas av en stark machokultur.

– Jag fick jättemycket reaktioner på det. Exempelvis: ”Varför ska du ge dig in i en bransch där du utsätter dig själv för sämre förutsättningar enbart på grund av ditt kön?”, säger Ina. 

Men när hon sökte jobb och besökte ett flertal företag uppmuntrades hon av hur mycket de pratade om jämställdhet.

– Den bilden som jag, mina vänner och bekanta hade om branschen skilde sig ganska mycket från de initiativ som fanns i byggbranschen för att kunna förbättra, säger hon. 

Tror att förebilder kan uppmana fler kvinnor att vilja jobba i byggbranschen.
Foto: Privat

I dag jobbar hon på ett stort byggföretag och jämställdhet inom yrkeskåren är något som Ina brinner starkt för. När hon var nyexaminerad grundade hon ”Jämställdhetsbygget” tillsammans med tre kompisar – ett pris som uppmärksammade satsningar som bidragit till ökad jämställdhet i branschen. 

– Det finns fortfarande en resa kvar att göra och det är bättre på vissa ställen än andra, så klart. Men om vi kan få ut budskapet om att det sker förändringar så kanske fler kvinnor kan föreställa sig att jobba i branschen, säger hon.

Lockades av att få bygga samhället

Förutom information tror Ina att det finns fler sätt att uppmana kvinnor om att vilja jobba i byggbranschen. 

– Jag tror att mycket handlar om förebilder. Så man kan se att det finns kvinnor som gör det och då kanske man tänker att man själv kan göra det, säger hon. 

Som student hade Ina en kvinnlig mentor som arbetade i byggbranschen. Hon berättar hur hon fick följa med mentorn i hennes vardag. Detta påverkade henne positivt.

Hon minns hur hon stod på en grusväg tillsammans med sin mentor. På höger sida fanns ett bostadshus och på vänster sida bara en tom gräsplätt.

– Hon sa ”till höger har det byggts hus, folk har redan flyttat in och på vänstra sidan ska vi göra precis likadant”. Jag tyckte det var så häftigt att få vara med om något så konkret, säger Ina och fortsätter:

– Jag fick träffa de som skulle flytta in där. Det var som att allt blev så verkligt på något sätt. För ett hem är inte bara något som man bor i, det var också där som deras barn skulle ta sina första steg. Det gjorde att jag lockades till att få vara med och bygga samhället.

Hon tror att det kommer ta många år innan byggbranschen är helt jämställd, men hon ser ljust på framtiden. 

– Det känns som att det finns en positiv framtidstro och att det sker, säger Ina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.