IMF-chefen stannar i häktet i New York

Publicerad
Uppdaterad
Dominique Strauss-Kahns politiska karriär ligger i ruiner. På måndagen avslogs hans önskan om att släppas mot borgen.
Samtidigt kommer nya sexanklagelser mot IMF-chefen från en ung fransk journalist.


- Han var som en brunstig schimpans.
Så beskriver den franska journalisten Tristane Banon den man som många trodde skulle bli Frankrikes näste president.
Som 23-åring intervjuade hon 2002 Strauss-Kahn, men intervjun ska ha spårat ur fullständigt när hon vägrade gå med på att han tafsade på henne samtidigt.
- Vi slogs på marken, och det var mer än några örfilar. Jag sparkade honom, han öppnade min behå, försökte öppna mina jeans, säger Banon i ett tv-program som sändes redan 2007, men då var Strauss-Kahns namn censurerat.
Till slut kom hon loss och flydde. Banon anmälde inte Strauss-Kahn, men enligt hennes advokat kommer hon att göra det nu.

Kvar i häkte

Men innan den processen blir aktuell ska IMF-chefens påstådda brott i USA utredas. På måndagskvällen ställdes han inför en domstol i New York, anklagad för våldtäktsförsök och sexuella övergrepp mot en hotellstäderska.
Enligt den 32-åriga kvinnan ska Strauss-Kahn ha sprungit ut naken från badrummet när hon kom för att städa rummet. Han ska sedan ha försökt våldta henne och tvingat henne att utföra oralsex.
Strauss-Kahn nekar till brott och försvaras bland annat av Michael Jacksons gamle stjärnadvokat Benjamin Brafman. Advokaterna förlorade dock första ronden redan när domaren beslöt att inte släppa Strauss-Kahn mot borgen. Han får stanna i häkte tills förhandlingarna återupptas den 20 maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag