Under en modevisning mötte Imane Asry designern Gudrun Sjödén. Foto: IBL / Youtube / Imane AsryUnder en modevisning mötte Imane Asry designern Gudrun Sjödén. Foto: IBL / Youtube / Imane Asry
Under en modevisning mötte Imane Asry designern Gudrun Sjödén. Foto: IBL / Youtube / Imane Asry
Då ska hon ha bemötts av kränkande kommentarer. Foto: IBLDå ska hon ha bemötts av kränkande kommentarer. Foto: IBL
Då ska hon ha bemötts av kränkande kommentarer. Foto: IBL

Imane, 23, kritiserar Gudrun Sjödén: "Nedvärderade min hijab"

Publicerad

Under en modevisning ska modebloggaren Imane Asry ha blivit utsatt för kränkande kommentarer om sin hijab av designern Gudrun Sjödén.

"Jag blev bemött av negativa och diskriminerande kommentarer om min hijab", skriver Imane Asry i ett uppmärksammat inlägg på Instagram.

Modebloggaren Imane Asry, 23, driver det hyllade Instagramkontot "Fashionwithfaith" med över 150 000 följare. I ett inlägg från den 11 mars kritiserar hon designern Gudrun Sjödén, 76, för att ha fällt diskriminerande kommentarer om hennes hijab under en modevisning.

LÄS ÄVEN: Gudrun Sjödén: Kvinnor med låg lön har varit bekväma 

Händelsen ska ha skett den 8 mars, på internationella kvinnodagen, och Asry berättar att hon blev ställd av kommentarerna från Sjödén. 

Expressen har sökt Imane Asry för en kommentar, som hänvisar till inlägget på Instagram.

"Allting kändes jättebra fram till slutet av modevisningen. Jag gick fram till Gudrun Sjödén för att säga hej och gratulera henne till visningen, men blev i stället bemött av negativa och diskriminerande kommentarer om min hijab", skriver Imane Asry i sitt uppmärksammade inlägg på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BgJA9yVhT6J/?taken-by=fashionwithfaith

Film från händelsen

I en video på Youtube med titeln "Diskriminerad av en kvinna på kvinnodagen", visar Asry även upp ett videoklipp från mötet med Sjödén.

I filmen framgår inte hela replikskiftet, men Sjödén hörs fråga "Varför är du klädd så här då?".

https://www.youtube.com/watch?v=94Sq6eeI__s

"Vädrade sina nedvärderande åsikter om min hijab"

Imane skriver att Sjöden även ska ha sagt att "så de satte på en sådan på dig?" och syftat till hijaben med insinuant ton.

"Den här kvinnan som hävdar att hon hyllar mångfald hos kvinnor på internationella kvinnodagen, vädrade sina nedvärderande åsikter om min hijab", skriver hon på Instagram, och fortsätter:

"Jag tappade hakan och blev mållös".

Expressen har sökt Gudrun Sjödén genom hennes kommunikationsansvariga, som inte ville lämna någon kommentar om händelsen.

– Vi har inte någon kommentar för tillfället, säger Monica Ekervik Hedman, kommunikationsansvarig på Gudrun Sjödén Design AB.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag