Många har valt att visa sitt stöd till offren i attacken genom att lämna blommor och gosedjur nära moskén. Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESMånga har valt att visa sitt stöd till offren i attacken genom att lämna blommor och gosedjur nära moskén. Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Många har valt att visa sitt stöd till offren i attacken genom att lämna blommor och gosedjur nära moskén. Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Det var på söndagskvällen som en 48-årig man misstänks ha kört in en lastbil i en folksamling utanför en moské. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESDet var på söndagskvällen som en 48-årig man misstänks ha kört in en lastbil i en folksamling utanför en moské. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Det var på söndagskvällen som en 48-årig man misstänks ha kört in en lastbil i en folksamling utanför en moské. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Mohammed Mahmoud, imanen, hyllas nu som en hjälte.Mohammed Mahmoud, imanen, hyllas nu som en hjälte.
Mohammed Mahmoud, imanen, hyllas nu som en hjälte.

Imamen hyllas som hjälte efter attacken

Publicerad

47-årige Darren Osborne misstänks för attacken mot en moské i Finsbury Park i London, rapporterar The Guardian. Vid attacken skrek han att han ville "döda alla muslimer". 

Trots det behöll imam Mohammed Mahmoud lugnet och uppmanade folk att inte attackera mannen.

– Slå honom inte. Lämna över honom till polis, sa han.

Nu hyllas han som hjälte av Scotland Yard, skriver Daily Mail.

Det var under söndagskvällens attack mot moskén i Finsbury Park i London som Imam Mohammed Mahmoud agerade hjälte. 

När kaos utbröt på platsen efter att den numera gripne 47-åriga mannen hade kört in en vit skåpbil i en folkmassa utanför moskén såg Mahmoud till att behålla lugnet. Han sa åt upprörda människor att inte attackera mannen – trots att den misstänkte flera gånger ropade att han ville "döda alla muslimer".

Flera vittnar om kaos efter händelsen. En av dem som var på platsen är 24-årige Adil Rana. 

– Föraren hoppade ur bilen och därefter togs han ner på marken och folk började slå honom, vilket var förståeligt med tanke på vad han hade gjort. Men då kom moskéns imam och sa "Slå honom inte, lämna över honom till polis", berättar Rana.

Imamen Mohammed förhindrade att kaos utbröt efter attacken

Strax därefter fick imamen hjälp av flera män att hålla fast 47-åringen, till dess att polisen kom. Samtidigt såg de till att ingen ur folksamlingen skadade mannen. Den misstänkte gärningsmannen ska vara 47-årige Darren Osborne från Cardiff, rapporterar Reuters. 

"Polisen har åkt fram och tillbaka hela dagen. Det är en fruktansvärd chock. Jag har sett honom gå förbi på gatan men aldrig pratat med honom", säger grannen Pauline Tibbs, till tidningen.

Scotland Yard hyllar nu imamen för att han lyckades hålla folk på platsen lugna.

Även Toufik Kacimi, exekutiv chef för Mouslim Welfare House, tackade imam Mohammed Mahmoud för hans insats.

– Hans tapperhet och mod bidrog till att behålla ett lugn vid det akuta skedet direkt efter händelsen, och även att förhindra ytterligare skador och potentiell förlust av liv, sa han enligt Daily Mail.

Det var under natten mot måndag som en moské vid Finsbury Park i London utsattes för ett misstänkt terrorattentat då en skåpbil körde in i en folkmassa. En person bekräftades i ett tidigt skede död och ett tiotal uppgavs vara skadade varav minst två allvarligt. 47-åringen greps kort därpå. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag