Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Imamen hyllas som hjälte efter attacken

Många har valt att visa sitt stöd till offren i attacken genom att lämna blommor och gosedjur nära moskén. Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Det var på söndagskvällen som en 48-årig man misstänks ha kört in en lastbil i en folksamling utanför en moské. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Mohammed Mahmoud, imanen, hyllas nu som en hjälte.

47-årige Darren Osborne misstänks för attacken mot en moské i Finsbury Park i London, rapporterar The Guardian. Vid attacken skrek han att han ville "döda alla muslimer". 

Trots det behöll imam Mohammed Mahmoud lugnet och uppmanade folk att inte attackera mannen.

– Slå honom inte. Lämna över honom till polis, sa han.

Nu hyllas han som hjälte av Scotland Yard, skriver Daily Mail.

Det var under söndagskvällens attack mot moskén i Finsbury Park i London som Imam Mohammed Mahmoud agerade hjälte. 

När kaos utbröt på platsen efter att den numera gripne 47-åriga mannen hade kört in en vit skåpbil i en folkmassa utanför moskén såg Mahmoud till att behålla lugnet. Han sa åt upprörda människor att inte attackera mannen – trots att den misstänkte flera gånger ropade att han ville "döda alla muslimer".

Flera vittnar om kaos efter händelsen. En av dem som var på platsen är 24-årige Adil Rana. 

– Föraren hoppade ur bilen och därefter togs han ner på marken och folk började slå honom, vilket var förståeligt med tanke på vad han hade gjort. Men då kom moskéns imam och sa "Slå honom inte, lämna över honom till polis", berättar Rana.

Imamen Mohammed förhindrade att kaos utbröt efter attacken

Strax därefter fick imamen hjälp av flera män att hålla fast 47-åringen, till dess att polisen kom. Samtidigt såg de till att ingen ur folksamlingen skadade mannen. Den misstänkte gärningsmannen ska vara 47-årige Darren Osborne från Cardiff, rapporterar Reuters. 

"Polisen har åkt fram och tillbaka hela dagen. Det är en fruktansvärd chock. Jag har sett honom gå förbi på gatan men aldrig pratat med honom", säger grannen Pauline Tibbs, till tidningen.

Scotland Yard hyllar nu imamen för att han lyckades hålla folk på platsen lugna.

Även Toufik Kacimi, exekutiv chef för Mouslim Welfare House, tackade imam Mohammed Mahmoud för hans insats.

– Hans tapperhet och mod bidrog till att behålla ett lugn vid det akuta skedet direkt efter händelsen, och även att förhindra ytterligare skador och potentiell förlust av liv, sa han enligt Daily Mail.

Det var under natten mot måndag som en moské vid Finsbury Park i London utsattes för ett misstänkt terrorattentat då en skåpbil körde in i en folkmassa. En person bekräftades i ett tidigt skede död och ett tiotal uppgavs vara skadade varav minst två allvarligt. 47-åringen greps kort därpå. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!