Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Imamen Fekri Hamad erbjöd jobb ”anpassade för muslimer”

Grundaren av Facebooksidan ”Sveriges Verklighet” om gripandet.
I maj slog Säpo till och hämtade Västerås-imamen Fekri Hamad till Migrationsverkets förvar.
I Försvarshögskolans rapport om salafism beskrivs han som ”en av de mest hårdföra salafisterna i Sverige”.

Säpo vill utvisa Västerås-imamen Fekri Hamad eftersom han anses utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

Nu kan Sveriges Radio avslöja att Hamad så sent som förra våren fick arbeta med rekrytering av arbetslösa i utsatta områden.

Finansierad med Arbetsförmedlingens skattepengar lockade imamen med jobb som enligt honom själv var anpassade till muslimers värderingar.

Den 8 maj greps Västerås-imamen Fekri Hamad av Säpo, som vill utvisa honom. Under året har Säkerhetspolisen agerat mot flera imamer och misstänkta radikala islamister runtom i Sverige. 

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade, sa Klas Friberg, chef på Säpo, i ett pressmeddelande.

I Försvarshögskolans rapport om salafism beskrivs Fekri Hamad som ”en av de mest hårdföra salafisterna i Sverige”.

Fekri Hamad anställdes för rekrytering

Nu kan Sveriges Radio avslöja att Fekri Hamad anställdes på utbildningsföretaget Yrkesakademin våren 2018. Företaget arbetar främst för Arbetsförmedlingen.

Fekri Hamad anställdes för att hjälpa arbetslösa i utsatta områden att få jobb.

– Som imam och som en allmänt känd person, så kände han både företagare och kände personer och därför han en bra brobyggare för arbetslösa in i arbetslivet, säger Jan Larsson, vd på Yrkesakademin, till Sveriges Radio.

Enligt SR publicerade Hamad ett inlägg på Facebook där han uppmanade muslimer att söka jobben, eftersom de enligt honom var anpassade till deras ”värderingar och särdrag”. Mer än så utvecklar Hamad inte detta, men i en kommentar till inlägget blir han hyllad för att främja arbetsmöjligheter där muslimer inte behöver umgås med kvinnor eller ta dem i hand – och han ska då ha tryckt på gilla-knappen till kommentaren.

Fekri Hamad ska tidigare, under ett seminarium, ha hyllat en ung man som inte ville ta sin kvinnliga chef i hand.

Imamens anställning på Yrkesakademin tog slut när projektet las ner efter ett halvår.

Fekri Hamad.

Yrkesakademin: ”Gjorde kontroller”

Richard Bengtsson är HR- och kommunikationschef på Yrkesakademin.

Gjorde ni ingen bakgrundskoll på Västerås-imamen innan ni anställde honom?

”I samband med rekryteringen gjorde vi de kontroller som vi ansåg nödvändiga för den typ av tjänst det gällde”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Har ni fler anställda med liknande värderingar och åsikter?

”Värderingar är självklart grundläggande i en verksamhet som vår, det ingår i introduktionen av våra anställda att gå igenom och vi för ett kontinuerligt samtal inom företaget om värderingar och förhållningssätt.”

Kommer ni förändra era rutiner framöver?

”Vi ser ständigt över våra rutiner och arbetar med att utveckla vårt arbete för att kunna leverera ännu bättre tjänster”, skriver Richard Bengtsson.

Vd:n Jan Larsson säger till SR:

– Vi måste bli tydligare i vår granskning, måste bli mer ifrågasättande och kanske misstänksamma till och med i vårt sätt att granska och göra bakgrundskoll på människor.

Sex personer har gripits av Säpo

Totalt har sex personer gripits och satts i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) – och fem av dem har fått beslut om utvisning. 

Det rör sig om Gävle-imamen Abo Raad och hans 34-årige son, Umeå-imamen Hussein Al-Jibury, Västerås-imamen Fekri Hamad samt Viktor Gaziev från Gävle.

Alla fem har överklagat.

Fekri Hamads advokat Joakim Johansson har tidigare kommenterat utvisningsbeslutet mot klienten på följande vis:

– Han är djupt besviken, han anser att anklagelserna mot honom är grundlösa och självklart vill han överklaga och få upprättelse. Sen finns det en mänsklig sida också, han har sex barn i Sverige som lever här.

Expressen har sökt Joakim Johansson.