Imamen Awad Olwan bröt med sin församling efter orden om slöjor

Senaste nytt från Expressen TV.
Imamen Awad Olwan är ”Sommar”-värd i P1.
Foto: Mattias Ahlm
Awad Olwan.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Han är imamen som uttalade sig mot niqab – och blev utskälld av sin församling.

Awad Olwan är mot all fundamentalism och respekterar alla religioner.

I ”Sommar i P1” berättar han om hur han byggde upp ”Guds hus” utanför Stockholm där muslimer och kristna samarbetar.

Awad Olwan, 74, är pensionerad imam i Fisksätra i Nacka utanför Stockholm. Som fredagens ”Sommar”-värd berättar han om sin väg från palestinsk vänsterman till religiös muslimsk ledare, en väg som överraskande gick via Jehovas vittnen.

Han kom till Sverige som 20-åring 1967, närmast från Irak där han arbetat några år, och engagerade sig i den svenska vänstern. Han var med och grundade Palestinagrupperna och Palestinska arbetarförbundet.

Awad Olwan arbetade som isoleringsmontör och hade egen taxifirma. Han berättar hur han som palestinier togs emot med öppna armar av den svenska vänstern och hur han engagerade sig fackligt. 

Möttes hos Guillou

– Vi möttes regelbundet hemma hos Jan Guillou. Där träffade jag eliten av unga svenskar i Palestinarörelsen. De blev läkare, diplomater, journalister, säger han i ”Sommar i P1”.

Där lärde han känna sin blivande fru. De fick tre barn, skaffade radhus. Han startade eget taxiföretag, de köpte sommarställe med strandtomt.

– Längre än så kan en invandrare knappast komma i Sverige. Men något saknade. Jag kände stress och livsleda, säger Awad Olwan i programmet.

Jehovas vittnen knackade på

Han ville bryta sig ur sitt livsmönster – och en chans kom när två missionärer från Jehovas vittnen knackade på. Hans fru ville inte släppa in dem, men han tog emot deras tidningar och lovade att hälsa på i deras kyrka i Orminge utanför Stockholm.

– Jag studerade Bibeln med dem i ett par år. Jag gillade dem som människor, men kunde inte godta många av deras dogmer, så jag kunde inte konvertera, berättar han.

Parallellt med mötena hos Jehovas vittnen gick han också regelbundet till moskén på Södermalm i Stockholm. Han säger att han hade försummat sin relation till Gud många år – och att nu få tillbaka den ”kändes som högsta vinsten”.

Fördjupat engagemang

Hans religiösa engagemang fördjupades – och ledde så småningom till skilsmässa. Han gifte om sig med en muslimsk kvinna.

Awad Olwan blev imam i den muslimska församlingen i Fisksätra. Där tog han också initiativ till ”Guds hus”, ett center för samverkan mellan kristna och muslimer. Han kallar det ”ett lärocenter, en mötesplats för fika, spontana samtal och integration”.

”Guds hus” uppmärksammades i medier, politiker sökte upp honom och det kom även internationella delegationer på besök. Men han förklarar att religiös samverkan är kontroversiell – och den ledde till att hamnade på kollisionskurs med många i den egna församlingen.

Bröt med församlingen

Ett par tidningsintervjuer ledde till en brytning med de egna medlemmarna. På en fråga svarade han att dödsstraff för muslimer som lämnar sin tro strider mot Koranens uttryckliga mening. Och han förklarade att niqab, slöjan som täcker allt utom ögonen, inte fyller någon positiv funktion i Sverige.

– Det väckte en storm av kritik i min församling. Jag valde att avgå och har aldrig ångrat beslutet, säger Awad Olwan och tillägger att han inte orkade kämpa mot fundamentalister.

– Släpp in Guds ande i ditt liv. Vi får det samhälle vi skapar. Säg inshallah, säg amen, vi klarar det tillsammans, lyder slutklämmen i hans ”Sommar i P1”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.