Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Imamen Abo Raad ska utvisas – frun: Varför kopplas vi till IS?

Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son togs i förvar av Säpo och Migrationsverket i april.Foto: GEFLE DAGBLAD

Gävleimamen Abo Raad har suttit i förvar hos Migrationsverket sen i april.

Han pekas ut som central i den svenska jihadistmiljön.

Nu uttalar hans hustru och döttrar sig om situationen:

– Jag har verkligen inget med IS att göra. Det är jobbigt att få frågor om detta. Varför ska vi kopplas ihop med IS?, säger hon till Aftonbladet.

I slutet av april togs Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son i förvar av Säpo och Migrationsverket. Som det ser ut i dagsläget ska de båda utvisas.

I samma veva frihetsberövades ytterligare tre imamer: Hussein Al-Jibury från Umeå, Fekri Hamad från Västerås och Viktor Gaziev från Gävle. Enligt Säpo har de bidragit till tillväxten i våldsbejakande extremistmiljöer.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade, har Klas Friberg, chef på Säpo, tidigare sagt om insatserna mot imamerna.

Nu väljer Abo Raads fru och döttrar att berätta om situationen, och ge sin bild av den. Imamens hustru säger till Aftonbladet:

– Jag har verkligen inget med IS att göra. Det är jobbigt att få frågor om detta. Varför ska vi kopplas ihop med IS?

”Vi umgås med kristna”

Abo Raad anklagas bland annat för att ha predikat för IS. Hans ena dotter säger till Aftonbladet:

– Vår far talade inte för IS när han uppmanade till bön. Han talade om att stödja sunniterna som alltid varit förtryckta, säger hon till Aftonbladet.

– Vi umgås med kristna. Vi har utbildat oss. Pappa är verkligen inte som media beskrivit honom, säger ena systern.

Dock: Abo Raad har bland annat hyllat terrorsekten på Facebook och han har öppet talat för dödsstraff för homosexuella:

– Homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret implementerar lagen, ja då tillämpas Guds lag, har Abo Raad sagt i Sveriges Radio.

Abo Raad hyllade IS på Facebook

Abu Raads roll inom den svenska jihadistmiljön har varit omskriven i flera år. Gefle Dagblad granskade imamen 2015 och avslöjade att han, i samband med att IS intog flera städer och byar i Irak, hyllade händelserna på Facebook:

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”, skrev han bland annat (texten är översatt från arabiska, reds. anm.).

För SVT påstod Abo Raad sen att han hade syftet på svenska hjälporganisationer, inte IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.