Imamen Abo Raad hade hemliga pengar på kontot

Gävle-imamen Abo Raad specialgranskades av Skatteverket 2016.
Foto: GEFLE DAGBLAD
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Säpo vill att imamen Abo Raad, 53, utvisas till Irak eftersom de befarar att han är ett akut hot mot Sveriges säkerhet. 

Förra året specialgranskade Skatteverket Abo Raads ekonomi för 2016 – och upptäckte oförklarliga insättningar på 75 000 kronor. 

”Du har inte lämnat någon förklaring till vem som gjort insättningarna”, skriver Skatteverket till Abo Raad i beslutet. 

Imamen och hans fru spenderade samma år dubbelt så mycket som de hade deklarerat inkomster för – och han upptaxerades med 180 000 kronor. 

Gävleimamen Abo Raad sitter nu försvarstagen hos Migrationsverket eftersom Säpo befarar att han genom att planera terrorattentat, eller på annat vis, utgör en akut risk mot Sveriges säkerhet

Expressen var först med att berätta att Säpo slagit till mot Raad och hans 34-årige son i slutet av april. 

Efter 23 år i Sverige riskerar imamen och hans son att utvisas till hemlandet Irak. För att kunna ta dem i förvar har Säpo använt sig av lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. 

Moskén i Gävle där Abo Raad verkat som imam.
Foto: GOOGLE MAPS / SKÄRMDUMP

Migrationsverket har sekretessbelagt alla handlingar

Säkerhetspolisen uttalar sig bara generellt om syftet med lagen. 

– Syftet med att ta någon i förvar enligt den här lagstiftningen är att få personen utvisad, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo. 

Migrationsverket har sekretessbelagt både förvarsbeslutet och Abo Raads överklagan. 

Abo Raad har under många år anklagats för att propagera för en salafistisk tolkning av islam i Gävlemoskén, under föreläsningar och på nätet. 

Som Expressen rapporterade under måndagen gav Säpo 2016 en lista på 400 namn till Skatteverket. Personerna på listan misstänktes ha kopplingar till radikal islamism och syftet var att leta efter inkomster som inte deklarerats. 

Skatteverket granskade 400 namn med som misstänktes vara kopplade till islamistisk extremism.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Abo Raads låga inkomster väckte Skatteverkets intresse

Gävleimamen deklarerade för inkomståret 2016 en så låg inkomst att Skatteverket beslöt sig för att specialgranska hans privatekonomi. 

– Det kan handla om en person som inte har några inkomster eller mycket låga inkomster och kanske tidigare tjänat mycket. Eller att det finns andra saker som tyder på att det verkar orimligt att personen inte har några inkomster eller mycket låga sådana, säger Johan Schauman, deklarationsexpert hos Skatteverket, som uttalar sig generellt eftersom Skatteverket inte uttalar sig om enskilda ärenden. 

Abo Raads inkomster bestod 2016 av 16 060 kronor från Försäkringskassan och 57 770 kronor i a-kassa. 

Efter skatt blev det 55 341 kronor över. 

Skatteverket undersökte Abo Raads och hans frus bankkonton

Abo Raad och hans fru hade tillsammans deklarerat inkomster för 138 036 kronor under 2016. 

Skatteverket genomförde en granskning av parets bankkontouppgifter. 

Generellt: Hur pass vanligt är det att Skatteverket granskar personers kontouppgifter? 

– Det är en av möjligheterna som vi har men absolut inte gör regelmässigt. Ifall vi har hittat en person som vi vill utreda vidare så kan vi sakta men säkert skapa oss en bild av om ärendet är värt att titta vidare på, utifrån våra riskparametrar. Om det är något som vi ser att det inte stämmer, exempelvis kostnadsnivån, då kan vi hämta in vad utgifterna har legat på i ett hushåll, säger Johan Schauman. 

Parets utgifter – mer än dubbelt så höga som inkomsterna

Skatteverket kunde se att parets levnadskostnader, eller utgifter, legat på 373 029 kronor. Alltså 234 993 kronor mer än vad de enligt sina deklarationer haft i sammanlagd inkomst. 

Skatteverket räknade sedan ut hushållets netto med hjälp av levnadsomkostnader, saldoförändringar på bankkontomedel, deklarationsuppgifterna, ersättning från Arbetsförmedlingen och barnbidrag. 

Uträkningen visade att hushållet hade ett underskott på 189 597 kronor under 2016. Skatteverket drog slutsatsen att Abo Raad behövt mer pengar än vad som redovisats i deklarationen för att täcka levnadsomkostnaderna. 

Den förvarstagne imamen Abo Raad.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Under granskningen upptäckte Skatteverket att det satts in sammanlagt 75 473 kronor på imamens konto under 2016. Pengar som varken förklarats med kontrolluppgifter, av inkomstdeklarationen, eller av imamen själv när Skatteverket frågat. 

Abo Raad vägrade förklara insättningarna på hans konto

”Du har inte lämnat någon förklaring till vem som gjort insättningarna på ditt konto eller varför dessa inte är skattepliktiga intäkter. Du har därmed inte på ett trovärdigt och underbyggt sätt förklarat varför dessa medel som satts in på ditt konto utgör skattefria transaktioner”, skriver Skatteverket i beslutet.

Vet ni varifrån Abo Raad fått de här pengarna? 

– Jag kan inte kommentera enskilda personer eller ärenden överhuvudtaget, säger Sofia Hellqvist. 

Efter granskningen beslutade sig Skatteverket för att skönsmässigt höja imamens inkomst med 180 000 kronor, som han måste skatta för, och dessutom ta ut ett skattetillägg på 12 400 kronor. 

En av de 120 personer som upptaxerades när Skatteverket granskade de 400 namnen de fått av Säpo var Abo Raads yngre bror i Örebro, som haft ett nära samarbete med Abo Raad kring Gävlemoskén och ett bolag som de driver tillsammans. 

Under måndagen avslöjade Expressen att brodern, efter Skatteverkets granskning av personer som misstänks ha kopplingar till radikal islamism, misstänks för grovt bedrägeri och att åtal förbereds. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.