Imam-sonens ord om Säpo: ”De vill jävlas med min far”

Här är alla sex män som frihetsberövades av Säpo.
Raad al-Duhan säger i en intervju med TV4 att Säpos anklagelser mot honom är ”ett skämt”.
Foto: TV4 / Skärmdump
Raad al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET

Säpo menar att han är ett hot mot Sveriges säkerhet och rekryterar terrorister. 

Själv menar Raad al-Duhan att han är en oskyldig boxningstränare, säger han i en intervju med TV4 Nyheterna

En efter en greps sex personer i våras som Säpo menar har nyckelroller inom den islamistiska miljön i Sverige och utgör ett hot mot landets säkerhet. 

Två av dem är Gävle-imamen Abo Raad och hans son Raad al-Duhan. 

Det rör sig om Umeåimamen Hussein Al-Jibury, Västeråsimamen Fekri Hamad, Viktor Gaziev från Gävle samt Abdel-Nasser el Nadi, tidigare ledare för Vetenskapsskolan. 

Och så de två sista: Gävleimamen Abo Raad och hans son Raad al-Duhan

Men enligt al-Duhan är han inte särskilt religiös alls, utan bara en oskyldig boxningstränare. Han säger till TV4 att han förvisso tror på idén om ett muslimskt kalifat – men att IS är en terrorgrupp som han är helt oskyldig från några samrören med. 

Kallar misstankarna för ”ett skämt” 

– Det här är en total terrorgrupp som har drabbat muslimerna inte bara i konfliktområden utan även i västvärlden. Resultatet är att jag sitter här i dag och behöver ta avstånd eller försvara mig för något jag inte står för. 

al-Duhan kallar misstankarna mot honom för är ”ett skämt”. Han menar att han inte fått veta exakt vad han anklagats för eftersom allt är hemlighetsstämplat, och att allt rör sig om spekulationer från Säpos sida. Själv har han en teori om varför Säpo tog honom den där dagen i april i år: 

– Jag har själv funderar mycket på det, men jag tror att det är för att jävlas med min far.


Abo Raad har pekats ut som ledaren för den militanta islamismen i Sverige.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Hans pappa, Abo Raad, är imam i Al-Rashideenmoskén i Gävle och har pekats ut som en av de absolut mest centrala gestalterna inom den militanta islamismen i Sverige. I flertalet granskningar av stiftelsen Doku och tidningen Gefle Dagblad har han avslöjats med att hylla IS och deras tidigare framgångar, samt att han förespråkar dödsstraff för homosexualitet och har uppmanat till bön för självmordsbombare. 

Dömd för mordhot mot chefredaktör

Avslöjandena ledde fram till den händelse 2017 då sonen Raad al-Duhan dömdes till dagsböter och villkorlig dom för att i ett telefonsamtal med polisen ha dödshotat Gefle dagblads chefredaktör Anna Gullberg. 

– Jag var arg, jag skrek i luren för att familjemedlemmar hade blivit utsatta på grund av skriverier. Då tyckte jag att polisen borde agera på ett annorlunda sätt. Skulle jag ha velat hota henne skulle jag väl ha ringt henne och inte till polischefen? Så det bygger på ett missförstånd, säger al-Duhan till TV4 i dag. 

Anna Gullberg har själv skrivit om Raad al-Duhan i Expressen:  

”Al Duhan är inte extremist, påstår han själv. Det har ungefär samma värde som att fråga en nationalsocialist om han är nazist. Spoiler: Svaret brukar bli nej.” 

I dag är al-Duhan och de fem andra männen släppt efter att ha suttit i Migrationsverkets förvar i flera månader. På grund av risken att de sex personerna ska utsättas för brott i hemländerna, kan ingen av dem utvisas i nuläget. 

LÄS MER: PREMIUM: De sex fria männen som hotar Sveriges säkerhet

LÄS MER: ANNA GULLBERG: Gävleimamens son visade terrorfilm för ungdomar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.