Imam: Så försökte Abo Raad ta över vår moské

Abdalhaqq Kielan, imam vid stora moskén i Eskilstuna.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Säpo befarar att Abo Raad utgör en risk mot rikets säkerhet.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Imamen Abdalhaqq Kielan, 77, i Eskilstuna anklagar Abo Raad, 53, och en grupp salafister för att vid flera tillfällen ha försökt ta över moskén i Eskilstuna. 

Uppbackade av pengar från Saudiarabien och Qatar.  

– De står för det som jag kallar för våldsuppmuntrande extremism, säger Abdalhaqq Kielan. 

I slutet av förra veckan möttes imamen Abo Raad av Säpo efter att han lämnat Al-Rashideenmoskén i Gävle, han omhändertogs och fördes i väg. 

Expressen var först med att avslöja beslutat att han skulle tas i förvar.

Säpo befarar att han utgör en risk mot rikets säkerhet och målet är att få honom utvisad till hemlandet Irak. 

I väntan på att Migrationsverket ska pröva utvisningsbegäran så sitter Abo Raad i deras förvar. 

Förespråkade dödsstraff på homosexuella – med skattepengar

Abo Raad har under många år propagerat för sin salafistiska tolkning av islam. Bland annat genom den numera nedlagda sajten muslim.se, vilket uppmärksammats av Gefle Dagblad. På sajten förespråkades dödsstraff för homosexualitet och det hävdades det att en muslim inte fick bli vän med en icke-muslim, eller bli medlem i deras samhälle. 

Raad förklarade i en intervju med Sveriges radio att han fungerat som ”shariarådgivare” för sajten som finansierats av 416 000 kronor i skattepengar. 

Abdalhaqq Kielan, imam vid stora moskén i Eskilstuna och verksam i Svenska islamiska samfundet, har ingen kontakt med Abo Raad och hans likasinnade i Sverige.  

Abdalhaqq Kielan, imam vid stora moskén i Eskilstuna.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Han har ändå stött på imamen vid flera tillfällen.  

– Han ingår inte i vårt samfund utan i en grupp som försökt ta över vår moské några gånger, säger Abdalhaqq Kielan. 

Gävlemoskén finansierades av känd terrorfinansiär

Hur finansieringen av Al-Rashideenmoskén i Gävle, där Abo Raad verkar, gick till har beskrivits i tidigare granskningar av Gefle Dagblad.

Qatarbaserade terrorfinansiären Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymis stiftelse finansierade köpet av Metodistkyrkan i Gävle som byggdes om till en moské 2007.  

– Likaså har Qatar bekostat moskén i Örebro. Det är de principiella fästena för vad jag upplever som våldsuppmuntrande extremism, säger Kielan. 

Enligt en granskning från Dagens ETC från 2017 finansierade Saudiarabien var fjärde svensk moské. Andra svenska moskéer har bekostats av Turkiet, Libyen och Qatar, det sistnämnda landet har den wahhabistiska tolkningen av islam som statsreligion.    

Slussade 2 miljoner dollar i månaden till al-Qaida

Enligt Kielan är det pengar från Saudiarabien och Quatar som finansierat Abo Raad och hans grupps försök att ta över Stora moskén i Eskilstuna. 

– Tre eller fyra allvarliga försök har gjorts.  Och det är samma människor som är involverade hela tiden, bland andra Abo Raad. 

Al-shabaabs terrorister poserar med granatkastare.
Foto: MOHAMED SHEIKH NOR / AP AP

Umayr al-Nuaymi, vars stiftelse finansierade Abo Raads Gävlemoské, blev 2013 terrorlistad av amerikanska finansdepartementet. Detta efter att han genom sin ”välgörenhetsorganisation” hade finansierat terrorgrupper som al-Qaida i Irak, som senare utvecklades till IS, och al-Shabaab i Somalia, sedan mer än ett årtionde tillbaka. 

Enligt finansdepartementet fungerade Umayr al-Nuaymi som en mellanhand vid donationer från Qatar-baserade finansiärer och jihadistiska terrorgrupper. Han ska under en period ha slussat så mycket som 2 miljoner dollar i månaden vidare till al-Qaida i Irak.   

”De var till och med och tapetserade i moskén”

Finansdepartementet pekade ut honom som en av av de största Qatar-baserade finansiärerna av sunnitisk extremism – och hans tillgångar frystes av USA, EU och FN. 

Abdalhaqq Kielan berättar att Abo Raads grupp erbjudit ”hjälp” när moskén haft dålig ekonomi. I gengäld ställdes krav på att styrelsen skulle bytas ut så att de kunde tillsätta en egen, Qatarbaserad, på samma vis som i Gävlemoskén.  

– Det var till och med och tapetserade i moskén när de trodde att de hade den i sin hand. De tänkte slänga ut vår intendent och hans familj på gatan så fort de tog över. Det är inte människor man vill ha i sin närmaste vänkrets, säger Kielan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.