Donald Trump förnekar att hans kampanj hade någon koppling till Ryssland under presidentvalet i november 2016 och klippte på torsdagen av medias frågor i ärendet. Foto: SUSAN WALSHDonald Trump förnekar att hans kampanj hade någon koppling till Ryssland under presidentvalet i november 2016 och klippte på torsdagen av medias frågor i ärendet. Foto: SUSAN WALSH
Donald Trump förnekar att hans kampanj hade någon koppling till Ryssland under presidentvalet i november 2016 och klippte på torsdagen av medias frågor i ärendet. Foto: SUSAN WALSH

Ilsken Trump vägrade svara på medias frågor

Publicerad

Donald Trump kommer att behöva medverka i en brottsutredning när den nyutnämnde åklagaren Robert Mueller börjar sitt jobb om att hitta en koppling mellan Trump och Ryssland.

När media på torsdagen ville ställa frågor om det brännande ämnet blev en reporter avsnäst.

– Nej. Nej. Nästa fråga, var Trumps svar.

President Donald Trump har anklagats för lagtrots efter det att han avskedade FBI-chefen James Comey. När det var gjort ska Trump ha antytt att ett skäl till att göra sig av med Comey var att den förre FBI-chefen bedrivit en utredning för att hitta kopplingar mellan Ryssland och Trumps presidentvalskampanj i november 2016.

Trump har även anklagats för lagtrots då han twittrat hotfullt i riktning mot James Comey.

Trump irriterad av ryssfråga

När Donald Trump på torsdagskvällen höll en presskonferens tillsammans med Colombias president Juan Manuel Santos passade Trump på att upprepa det han hävdat hela tiden, att det inte har funnits någon hemlig koppling till Ryssland under kampanjen.

Då USA:s president fick frågor relaterade till New York Times uppgifter att han ska ha bett James Comey att lägga ned utredningen rörande den numera sparkade nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns förbindelser med Ryssland ilsknade Trump till och avbröt, enligt Guardian, reporterns uppföljande fråga:

– Nej. Nej. Nästa fråga.

När han fick frågan om han gjort något som rättfärdigar ett åtal eller till och med riksrätt svarade han kort ”nej” och tillade om de anklagelser som staplats på hög mot honom:

"Fullständigt löjligt"

När han fick frågan om han gjort något som rättfärdigar ett åtal eller till och med riksrätt svarade han kort ”nej” och tillade om de anklagelser som staplats på hög mot honom:

– Jag tycker att det är fullständigt löjligt. Alla tycker det.

Donald Trump vidhåller att det inte finns någon hemlig överenskommelse med Ryssland.

– Hela saken har blivit en häxjakt. Det här är den enskilt största häxjakten mot en politiker i den amerikanska historien!

Donald Trump gör heller ingen hemlighet av att han ogillar att den förre FBI-chefen Robert Mueller utnämnts till åklagare i utredningen om hans kampanjs möjliga kopplingar till Ryssland under presidentvalet.

– Jag anser att det skadar vårt land något fruktansvärt, därför att det visar att vi är ett dela, blandat och inte enat land, sa Trump under torsdagens lunchmöte med ett antal tv-ankare, enligt CNN.

– Och vi har väldigt viktiga saker att göra just nu, oavsett om det handlar om affärsuppgörelser eller om det är militärt, eller om att stoppa kärnvapen – allt det vi diskuterade i dag. Och jag tycker att det här visar att vi är ett delat land.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag