Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot V-toppens svar om dödshotet

Partiledaren om varför C backar från hyresfrågan.
Martin Ådahl skriver på Twitter: Kanske lite mer än 'fel det kan bli' när vår partiledare hotas till livet
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulla Andersson säger att hennes svar på Twitter blivit missförstått, och tillägger att hon fördömer dödshotet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centerpartiets lokaler i Lund klottrades med ett dösdhot efter misstroendeomröstningen om Stefan Löfven.

En dispyt mellan C och V har blossat upp på Twitter sedan Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson kommenterat ett dödshot mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf med orden: ”Så fel det kan bli”. 

– Det är inte bra om aktivister som är redo att spreja dödshot upplever att de som står dem närmast politiskt visar någon form av förståelse eller relativiserar, säger Centerpartiets chefsekonom och riksdagsledamot Martin Ådahl. 

– Det ska alltid fördömas. Det missuppfattades tydligen det jag skrev, säger Ulla Andersson (V). 

På tisdagen, dagen efter misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven, klottrades Centerpartiets lokaler i Lund ner. ”Häng Annie Lööf!” stod skrivet i stor, röd text längst partilokalen. Något som SVT var först att rapportera om. Intill texten hade bland annat symbolen hammaren och skäraren, som använts av många kommunistiska organisationer och som associeras till Sovjetunionen, klottrats dit. 

När Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, delade bilden över den nedklottrade lokalen på Twitter tillsammans med den egna kommentaren: ”Kräk. Hoppas verkligen den/de skyldiga kan identifieras och lagföras” fick han snabbt svar från Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson: 

Det hoppas vi på. Så fel det kan bli”, skrev hon. 

Något som nu fått Centerpartiets Martin Ådahl, som bland annat varit den som förhandlat fram januariavtalet, att reagera starkt: 

Kanske lite mer än 'fel det kan bli' när vår partiledare hotas till livet och ett demokratiskt partis lokaler vandaliseras av era sympatisörer. Hammaren och skäran ger i alla fall mig kalla kårar genom ryggraden”, skriver han. 

https://twitter.com/JohanIngero/status/1407807738315522049

Ulla Andersson svarar att ingen ska hotas och att inget ska vandaliseras – och går sedan direkt in på situationen i den rådande regeringskrisen: 

Förstår att ni målat in er i ett hörn och därmed hela Sverige. Dags att inse det o börja jobba på riktiga lösningar, såna som kan hålla i detta läge. Höga hästar får ni lämna i stallet nu borde ni gjort tidigare”. 

Svaret gör Martin Ådahl möjligen ännu argare:

Kan du inte förmå dig att rakt av tydligt fördöma detta oerhört obehagligt mordhot mot vår partiledare och denna vandalisering av en partilokal utan att hålla på och ursäkta de som hotar och vandaliserar med att börja prata om politiskt spel”, skriver han. 

I ett sms till Expressen tydliggör Ulla Andersson (V) vad hon menade: 

– Det jag menade är att det är oerhört fel del det som hänt med hot och vandalisering. Det vill säga: så fel det kan bli, skriver hon och betonar att hotet mot Annie Lööf både gör henne ledsen och arg. 

Martin Ådahl säger att vi inte får börja acceptera den här typen av dödshot och vandalisering som om det vore vardag. 

– Det var tråkigt att V började prata om det politiska spelet i stället för att tydligt fördöma, men det är bra att de gjort det nu. Det är inte bra om aktivister som är redo att spreja dödshot upplever att de som står dem närmast politiskt visar någon form av förståelse eller relativiserar. 

C backar från kravet på fri hyressättning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.