Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot SVT:s fråga till kronprinsessan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förintelseöverlevaren Hédi Fried och kronprinsessan Victoria intervjuas av SVT:s reporter.
Victoria var märkbart rörd när hon besökte Auschwitz.
Foto: Patrick Van Katwijk

SVT:s reporter Rolf Fredriksson intervjuade kronprinsessan Victoria och ställde då en fråga som i efterhand har väckt starka reaktioner och ilska på sociala medier.

När Victoria står intill överlevare från koncentrationslägren frågar SVT-reportern: "Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien?" och nämner att släktingar varit anhängare till nazisterna.

– Det helt fel tillfälle att ställa den frågan, säger Margareta Thorgren, presschef för hovet.

Under tisdagen hölls en stor minnesceremoni vid koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Det var 70 år sedan de sista fångarna kunde fritas av sovjetiska styrkor, vilket markerade slutet på Förintelsen.

Kronprinsessan Victoria var en av deltagarna i ceremonin för att hedra offren.

Frågade om Silvias far

SVT:s reporter Rolf Fredriksson intervjuade kronprinsessan Victoria och ställde då en fråga som i efterhand har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Victoria står då tillsammans med överlevare från lägren, en av dem är Hedi Fried, som befriades ur lägren som 20-åring.

– Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien? Det finns ju släktingar längre tillbaka som var anhängare av nazisterna. Sen finns det Folke Bernadotte som med de vita bussarna räddade folk ur koncentrationslägren, säger han.

Sivlias far Walther Sommerlath var under flera år medlem i nazistpartiet och TV 4:s "Kalla fakta" redogjort för hans affärer under nazisternas tid i Tyskland.

Victoria väljer att inte gå närmare in på sitt släktskap och svarar:

– Nazismen är någonting fasansfullt och det är en av mänsklighetens värsta historier. Det är en lång historia och vi har mycket information och det går att ta del av den om man önskar, svarar hon.

"Smaklöst av journalisten"

Bland de som reagerat finns bland andra Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund. På Twitter skriver hon: "Smaklöst av journalisten i Aktuellt att vid kronprinsessan Victorias besök i Auschwitz i dag att pressa henne rörande hennes familjs förflutna".

Även moderaten Maria Abrahamsson reagerade starkt på frågan. "Så otroligt smaklöst av @ Rolffred att i dag i Auschwitz att försöka spela ut kronprinsessans morfar mot Folke Bernadotte @svtnyheter #Aktuellt, skriver Maria Abrahamsson på sitt Twitterkonto.

Men det finns också de som tycker att SVT gjorde rätt som tog upp den nazistiska kopplingen. "Starkt och oväntat av Aktuellts utsände i Auschwitz att fråga kronprinsessan Victoria om kungafamiljen och nazismen", skriver författaren Göran Greider på sitt twitterkonto.

"Oproffsig journalistik"

Margareta Thorgren, presschef på hovet, tycker att Victoria hanterade situationen bra men ställer sig starkt kritisk till SVT:s tilltag.

– Syftet med frågan kan ifrågasättas. Det är helt fel tillfälle att ställa den när kronprinsessan har tagit sig dit för att visa hur viktig hon tycker att den här ceremonin är. Jag skulle vilja säga att det är oproffsig journalistik från SVT, säger hon.

Hon anser också att det är fel mot personerna runt kronprinsessan.

– Det är respektlöst mot de två överlevande som står där bredvid i kylan och fryser.

– Trots irrelevant fråga hanterar kronprinsessan svaret bra genom att föra fram dagens viktigaste budskap; att förintelsen var fasansfull och inte får glömmas.

Men SVT:s ansvarige utgivare Ulf Johansson anser inte man gjort något övertramp.

– Det finns en som räddat en massa människor och en som har anklagats för nazistsympatier, det tycker jag är relevant att ta upp just denna dag. Vi har ställt frågan och bestämt att det är ett inslag som är värt att sända. Det är ett historiskt faktum, sen kan jag förstå att hovet har en annan uppfattning. Men man måste kunna ställa obekväma frågor även en dag som denna, säger han.

Försvarade sig på Twitter

Reportern själv, Rolf Fredriksson försvarade sina frågor när han fick kritik på twitter:

"Lyssna på kronprinsessans svar. Vi har ansvar se informationen i dag o föra diskussion. Mognare än en del andra" och "Och kanske bättre att barnbarnet är så engagerad antinazist i dag", twittrade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.