Tvingas fuska. Socialstyrelsens upphandling på städning fick vara på 180 kronor i timmen. Omöjligt att leva på, menar Städbranschen Sveriges vd Jesper Borrfors. "De tvingar städarna att fuska", säger han. Foto: ColourboxTvingas fuska. Socialstyrelsens upphandling på städning fick vara på 180 kronor i timmen. Omöjligt att leva på, menar Städbranschen Sveriges vd Jesper Borrfors. "De tvingar städarna att fuska", säger han. Foto: Colourbox
Tvingas fuska. Socialstyrelsens upphandling på städning fick vara på 180 kronor i timmen. Omöjligt att leva på, menar Städbranschen Sveriges vd Jesper Borrfors. "De tvingar städarna att fuska", säger han. Foto: Colourbox
Jesper Borrfors, vd Städbranschen Sverige. Foto: Anders J LarssonJesper Borrfors, vd Städbranschen Sverige. Foto: Anders J Larsson
Jesper Borrfors, vd Städbranschen Sverige. Foto: Anders J Larsson
Ronny Thelaus, chef för Socialstyrelsens serviceenhet.Ronny Thelaus, chef för Socialstyrelsens serviceenhet.
Ronny Thelaus, chef för Socialstyrelsens serviceenhet.
Mårten Widborg, ordförande Städbranschen Sverige.Mårten Widborg, ordförande Städbranschen Sverige.
Mårten Widborg, ordförande Städbranschen Sverige.

Ilskan mot skambudet från Socialstyrelsen

Publicerad

Socialstyrelsen skulle upphandla städning. Priset för en timmes städning fick vara så lågt som 180 kronor i timmen. Mindre än vad en städare kostar i timmen.

Ett skambud, tycker städbranschen. Efter skarpa protester har myndigheten nu stoppat upphandlingen.

– Det är att spotta städarna i ansiktet. Det går inte att städa till de priserna och betala avtalsenliga löner. Socialstyrelsen tvingar städarna att fuska, säger Jesper Borrfors, vd på Städbranschen Sverige.

Socialstyrelsen har kommit med regler om städning och god hygien på skolor, i vård och äldreomsorg. Men när den stora hälsomyndigheten nyligen själv skulle upphandla städning av sina egna lokaler i Stockholm gick det snett.

Myndighetens förfrågningsunderlag till intresserade städfirmor väckte starka känslor.

Socialstyrelsen var beredd att köpa in städning för så lite som 180 kronor i timmen. Ju lägre pris, desto större chans att få städkontraktet.

– Priset är avgörande. Det är provocerande att en så stor myndighet går långt under priserna för lägstanivå, säger Jesper Borrfors på organisationen Städbranschen Sverige.

180 kronor är mindre än vad en städare kostar i timmen, enligt tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almegas beräkningar. Detta förutsatt att städföretaget betalar lön enligt kollektivavtal, semester, sjuklön, sociala kostnader och avgifter för pension och försäkringar.

Verklig kostnad: 250 kronor

Verklig kostnad för en timmes städning är närmare 250 kronor. Då ingår arbetskläder, utbildning, arbetsledning, administration, maskiner, transporter, städmaterial och en vinst på fem procent.

– Ett seriöst städföretag kan aldrig leverera en timmes städning för 180 kronor, man skulle få betala för att jobba på Socialstyrelsen, säger Jesper Borrfors.

Inget företag accepterar ett städkontrakt som gör att man går back, poängterar Jesper Borrfors. Då levererar företaget inte städning på de villkor man lovat. Städarna får fuska, städa snabbare, eller så hittar städföretagen olika lösningar för att anställa städare till lägre lön än kollektivavtal.

"Tvingar folk att fuska"

– Upphandlaren som sätter spelreglerna tvingar folk att fuska. Det är ju fan att en myndighet inte ska fatta det här, tycker Jesper Borrfors.

Socialstyrelsens upphandling är ett skolboksexempel på en tuff prispress som korrumperar städbranschen och leder till ett orimligt utnyttjande av städarna, enligt Mårten Widborg, ordförande för Städbranschen Sverige.

– Vem som helst som kan lite matte förstår att kalkylen är orimlig. Det skapar en illasinnad kreativitet, jag vet företag som tagit in rumänskor de betalat 50 kronor i timmen. Det är upprörande. Man måste komma ihåg att städare är människor som ska leva i vårt land, som måste äta och bo någonstans.

Värt 8,5 miljoner

Kontraktet är uppskattningsvis värt omkring 8,5 miljoner för fem år. Kritiken från städbranschen har gjort att Socialstyrelsen nu stoppat städupphandlingen, berättar Ronny Thelaus, chef för myndighetens serviceenhet.

– Jag kan inte svara på varför det blev så här. Upphandlaren har slutat. Men vi har tittat på gamla städavtal vi haft.

Socialstyrelsen har försökt ta hänsyn både till att få ett bra pris och att städarna ska få tid att göra ett bra arbete.

– Det kan skilja märkvärdigt mycket mellan hur olika bedömningar städföretag gör av hur lång tid de behöver för att städa. Med för lite tid blir det inte bra städkvalitet eller bra arbetsmiljö för städarna, de får stressa ihjäl sig.

"Ska ha schysta löner"

Myndigheten ska nu utarbeta nya kriterier för inköp av städning.

– Lite självkritiskt, vi har tänkt fel. Vi har blåst av upphandlingen och gör ett omtag, säger Ronny Thelaus.

Ronny Thelaus säger att bra kvalitet på städning och priset inte är samma sak, men att städarna ska ha schysta löner.

– Vi vill inte ha in svart arbetskraft, det är inte okej med människohandel. Städbranschen är knepig på det viset.

Just nu är det Samhall som städar på Socialstyrelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag