Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Hallengren: ”Otroligt respektlöst”

Jonas Sjöstedt (V) kritisk mot regeringen för att det inte ser till att det tas mer tester.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Waltersson Grönvall (M).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Rågsjö (V).
Foto: AGNES STUBER / PRESSBILD

Oppositionspartierna är kritiska till att antalet coronatester fortfarande är långt ifrån de målsatta 100 000 i veckan. 

Samtidigt har man olika problembeskrivningar:

– Det har varit ett politiskt spel mellan regeringen och de stora regionerna som styrs av moderater, säger Karin Rågsjö (V) hälsopolitisk talesperson.

I början av april uttalade Folkhälsomyndigheten målet: 100 000 tester för covid-19 ska utföras i Sverige varje vecka. Snart två månader senare kommer antalet tester endast upp i drygt en tredjedel. Förra veckan backade dessutom siffran från 32 000 till 28 000. 

I Ekots lördagsintervju sa socialminister Lena Hallengren att hon naivt hade trott att det skulle bli ”huggsexa” om testerna i landets regioner, efter att staten meddelat att de står för notan. 

– Det är otroligt respektlöst uttryckt och inte så det fungerar. Regeringen måste arbeta upp informationskanaler och se till att logistiken fungerar. Veckorna går och när vi inte kommer upp i 100 000 tester måste regeringen fundera på var det brister och ta ansvar. I stället har man som strategi att skylla på regionerna. Det duger inte, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.

Uppmaningen till Ulf Kristersson

Landets tre största regioner styrs av moderater, och i både Stockholm och Västra Götaland har de styrande politikerna uttryckt att regeringens direktiv är otydliga. Karin Rågsjö (V) upplever att politiska konflikter förhindrar testningen.

Hon anser att M-ledaren Ulf Kristersson, som tidigt drev frågan om ökad testning, bör sätta press på sina partikamrater i regionerna.

– Jag tycker att han (Kristersson) ska kolla vad för fel som har begåtts, inte minst i Stockholm. Regionerna har fått ganska tydliga anvisningar, men om de ändå inte förstår hur de ska göra kan de väl höra av sig till Folkhälsomyndigheten och få hjälp, säger Karin Rågsjö.

Folkhälsomyndigheten backar

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten börjat backa från att den exakta siffran är viktig. Huvudsaken är att testerna är ändamålsenliga, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. 

– Man kan inte gå ut med budskapet 100 000 och sedan säga att det inte spelar så stor roll. Det sänder en jättekonstig signal. Vi behöver en tydlig kommunikation, säger Karin Rågsjö.

Både Rågsjö och Waltersson Grönvall deltar i veckovisa möten med Lena Hallengren i riksdagens socialutskott. 

– Det har varit ett lojt intryck av socialministern, där man får intrycket av att hon känner ”ställer ni de här jobbiga, tråkiga frågorna igen”? Här faller ett jättetungt ansvar på regeringen som ytterligare förmörkas av att man inte tar sitt nationella ansvar, utan lägger skulden på regionerna. Det är otroligt lågt av ansvarig minister, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Trots Folkhälsomyndighetens signaler har regeringen stått fast vid målet om 100 000 tester i veckan. Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Sveriges Radio på torsdagen att han ”känner en frustration”, och att fler borde ha testats vid det här laget:

– Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna.

Statsminister Stefan Löfven i ”Studio ett” i P1 om risken för en andra våg och de låga testtalen:
Regionerna i landet tar på sig ansvaret för att testa ännu fler för coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.