Ilskan mot Göran Lambertz: "För jävligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I boken "Quickologi" ifrågasätter Göran Lambertz om avlidne journalisten Hannes Råstams cancersjukdom påverkade granskningen av Quickfallet.
Foto: Olle Sporrong
– Det är väldigt fegt att uttala sig om pappa när han inte kan försvara sig, säger dottern Amanda.
Foto: Privat

I sin nya bok ifrågasätter Göran Lambertz om avlidne journalisten Hannes Råstams cancersjukdom påverkade granskningen av Quickfallet.

Familjen har tagit mycket illa vid sig och öppnar för en stämning om förtal av avliden.

– Det är just det om sjukdomen som gör att vi tycker att det är för jävligt, säger dottern Amanda Sommarström.

På fredag släpps justitierådet Göran Lambertzs bok "Quickologi" där han på nytt ger sitt perspektiv på fallet Thomas Quick.

I boken sågar han den prisade och avlidne journalisten Hannes Råstams avslöjande som ledde till att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friades.

Lambertz anklagar Hannes Råstam för att i sin bok lura eller vilseleda läsarna på över 40 punkter. Han frågar sig om Råstams syfte kan ha varit att utsätta svenskarna för ett "practical joke":

"Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att 'nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera'?", skriver Lambertz i den nya boken.

Kan vara lagbrott

Kriminologen Leif GW Persson kommenterade citatet med att "Karln är kliniskt knäpp" och journalisten Dan Josefsson kallar orden för skandalösa.

När Expressen når Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson säger han att det till och med kan röra sig om ett lagbrott.

– Att uttala sig så här om en person som är avliden kan vara straffbart i så måtto att det utgör förtal av avliden. Det finns ett rättsfall i HD där Dag Hammarskjöld blev utsatt för förtal efter att han avlidit och där det utdömdes skadestånd. Men det är inget som jag har någon anledning att fundera på just nu.

Har ni pratat om ifall det kan bli aktuellt med en stämning?

– Nej. Det är helt groteska uttalanden men det är inget som jag har övervägt, säger Thomas Olsson.

"Osmakligt och chockerande"

Hannes Råstams familj har tagit mycket illa vid sig av orden från boken. Dottern Amanda Sommarström, 24, säger till Expressen att familjen reagerade väldigt starkt på att Lambertz tar upp pappans cancersjukdom.

– Boken var min pappas livsverk och att han skulle ha påskyndat den på grund av sin sjukdom är rent ut sagt skitsnack. Att uttrycka sig så om en avliden människa som gått bort i cancer är helt galet. Det är väldigt fegt att uttala sig om pappa när han inte kan försvara sig, säger hon.

Sedan Expressen uppmärksammade citaten från boken har Amanda hunnit prata med både sin mamma och syster.

– Vi har hunnit fundera och samla oss lite. Nu ska vi titta exakt vad som står i boken när den offentliggjorts. Om det stämmer kommer vi absolut att kolla på möjligheterna att tala med en advokat om det här kan vara ett förtal, säger hon och fortsätter:

– Att söka uppmärksamhet på det här sättet är så fel. För mig är det helt ofattbart och jag tycker att det är osmakligt och chockerande. Vi förstår inte hur han kan med.

Expressen har sökt Göran Lambertz för en kommentar. I ett sms svarar han att han inte vill kommentera bokens innehåll förrän på fredag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.