Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan i partiledarstriden: ”Vill motarbeta Sabuni”

Nyamko Sabuni kandiderar till att bli Liberalernas nästa partiledare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stockholmsförbundet har tidigare nominerat Erik Ullenhag, som ännu inte uttalat sig i partiledarfrågan.Foto: SUVAD MRKONJIC

Flera stora L-förbund ska låta medlemmarna avgöra partiledarstriden.

Nu växer missnöjet inom det största förbundet Stockholm – eftersom styrelsen inte vill hålla en omröstning.

– Det går inte att tolka på något annat sätt än att de vill motarbeta Nyamko Sabuni, hävdar en L-politiker i Stockholm.

I juni ska Liberalerna välja en ny partiledare efter Jan Björklund. Hittills har bara ex-ministern Nyamko Sabuni meddelat att hon kandiderar, men många lyfter också Erik Ullenhag – i dag ambassadör i Jordanien – som en favorit att ta över.

Kandidaterna beskrivs representera två olika falanger som skulle dra partiet i antingen en högerliberal eller en socialliberal riktning. En intern splittring som blev tydlig senast i valet mellan att släppa fram Ulf Kristersson eller Stefan Löfven som statsminister.

För att undvika diskussioner om toppstyre vill nu flera tunga distrikt låta medlemmarna rösta om vem som blir bästa partiledare, skriver Aftonbladet.

Enligt en kartläggning i det liberala nyhetsmagasinet NU har hittills nio förbund bestämt att hålla en rådgivande medlemsomröstning i partiledarfrågan – inklusive de två näst största förbunden Västsverige och Skåne. Ytterligare två förbund lutar också åt att hålla en omröstning.

Men i det största förbundet Stockholm är en omröstning inte aktuell, enligt ordföranden Anna-Lena Johansson.

I stället uppmanar man de 26 kommunerna som ingår att ha egna nomineringsmöten och skicka in förslag till styrelsen, som sedan fattar ett beslut.

– Vi har fått mandat att göra nomineringar mellan våra möten, så vi får göra vår bedömning. Sedan tar man naturligtvis med sig det underlag vi får från kommunföreningarna, säger Anna-Lena Johansson.

”Vill motarbeta Nyamko Sabuni”

När Birgitta Ohlsson utmanade Jan Björklund om pariledarposten för snart två år sedan förespråkade Stockholmsordföranden en medlemsomröstning.

– Det skulle vara bra om alla fick möjlighet att tycka till, sade Anna-Lena Johansson till Aftonbladet då.

Både lokalpolitiker i Stockholm och riksdagsledamöter från länet reagerar nu mot vad man ser som ett inkonsekvent beslut. Flera kopplar det till en ovilja att släppa fram Nyamko Sabuni.

– Stockholms hantering av frågan är odemokratisk. Det känns som överförmynderi att medlemmarna inte får rösta som i andra länsförbund. Som att vi inte förstår vårt eget bästa, säger en L-företrädare i Stockholm.

– Jag känner mig skeptisk till att det kommer gå demokratiskt till eftersom de inte alls är förtjusta i Sabuni. De gick tidigt ut och nominerade tre andra kandidater, trots att många här förordar henne.

En annan lokalpolitiker säger:

– Det går inte att tolka på något annat sätt än att de vill motarbeta Nyamko Sabuni som kandidat.

L-ledamöter stämmer in

L-ledamoten Gulan Avci har tidigare uttryckt sitt stöd för Sabuni. Hon vill också att Stockholm låter medlemmarna få tycka till.

– Att välja en ny partiledare efter tolv år är en viktig process. Förankringsprocessen bör vara så djup, bred och öppen som möjligt för att det inte ska uppstå missförstånd när valberedningen kommer med ett förslag, säger Gulan Avci.

– Det skulle bara leda till en massa spekulationer om medlemmar i vissa länsförbund fick tycka något medan andra inte fick. Vårt parti har inte råd med fler interna konflikter.

Även ledamöterna Robert Hannah och Helena Gellerman uppmanar Stockholm att följa de andra länsförbundens initiativ.

”Det är 2019 och vi är liberaler. Allt annat än medlemsomröstningar och medlemsmakt när det är möjligt är bara konstigt”, skriver Hannah på Facebook.

”Har man varit en del av processen är det betydligt lättare att acceptera resultatet, oavsett vem som slutligen blir vår nya partiledare”, skriver Gellerman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.