Ilskan hos SD efter tårtningen: Illvilja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Söder är ilsken dagen efter tårtattacken mot Jimmie Åkesson.

Dagen efter tårtattacken på Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, riktar partisekreteraren Björn Söder sylvass kritik mot Stockholmspolisen.

Han menar att "illvilja mot Sverigedemokraterna" eller "brist på kompetens hos polisen" ligger bakom säkerhetsmissen.

– Vi har gjort en bedömning och hade patruller på plats. Sedan är det olyckligt att detta händer, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg.

Det var i Sveriges Radios P1-morgon som Björn Söder först kommenterade tisdagens händelser på Nytorget.

Tidigare har flera andra högt uppsatta politiker som Leif Pagrotsky, Marit Paulsen och Bo Ringholm samt även statschefen kung Carl Gustaf drabbats av "tårtning".

Och under tisdagen fick Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet vid en boksignering på Nytorget.

"Klart undermåligt"

Partiledaren fördes bort från platsen och råddes att avbryta evenemanget av Säpo samt polisen på plats.

Redan på tisdagskvällen meddelade Södermalmspolisen på sitt Twitterkonto att de "inte hade lyckats" i sitt uppdrag samt att någonting hade brustit.

Och i Sveriges Radios program P1-morgon dundrar Sverigedemokraternas partisekreterare mot Stockholmspolisens agerande.

– De är klart undermåligt och det är inte första gången det händer i Stockholm. Om det är brist på kompetens eller ren illvilja hos Stockholmspolisen, det vet jag inte, säger han till P1-morgon.

När Expressen.se når honom efteråt utvecklar han resonemanget.

– Under lång tid, när vi har haft evenemang i Stockholm har man grovt underskattat hotbilden som vi är utsatta för och man har inte tagit det på allvar, säger han och fortsätter:

– Jag upplever inte att den polis som är på plats har en ovilja att upprätthålla lagen, tvärtom, de gör allt vad de kan. Men däremot är det uppenbart att den som har ansvar för kommenderingen, inte tar det här på så stort allvar. Då är det frågan om det är brist på kompetens, att man har en väldigt dålig polisiär ledning i Stockholm som inte klarar av att hantera sådana här situationer. Eller om det handlar om en illvilja, att man bryr sig inte om vad som händer Sverigedemokraterna.

"Olyckligt att det händer"

På frågan om han direkt har upplevt någon illvilja från polisens sida, svarar han:

– Inte direkt så, men någonstans brister det när det gång på gång händer sådana här grejer i Stockholm.

När polisens presstalesperson Towe Hägg hör inslaget i Sveriges Radio, lämnar hon följande kommentar.

– Vi samarbetar med säkerhetspolisen i sådana här ärenden. Vi har gjort en bedömning och hade patruller på plats. Sedan är det olyckligt att detta händer, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.