Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan från LO – efter regeringens beslut

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: ”Vi har gjort ett vägval”.
Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.
Foto: Terese Perman / Pressbild
Statsminster Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen går vidare med uppgörelsen om arbetsrätten mellan PTK och Svenskt Näringsliv – trots att LO förkastat den.

Nu väljer sju av 14 LO-förbund att rikta skarp kritik mot Stefan Löfvens besked.

– Det är sorgligt att Socialdemokratiska arbetarepartiet hellre väljer att lyssna på Centerpartiet än på LO-medlemmarna, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Pontus Georgsson, ordförande för Pappers, är förvånad över att Stefan Löfven (S) vill gå vidare med den uppgörelse som PTK och Svenskt Näringsliv enats om. Han är samtidigt besviken över att några LO-förbund, exempelvis IF Metall, har välkomnat beskedet.

– Det var ett enigt LO som sa nej, och regeringen gör tvärtemot. Det är inte bra, säger Georgsson.

Sju av 14 LO-förbund, Byggnads, Seko, Transport, Fastighets, Pappers, Elektrikerna och Målarna, kritiserar regeringens beslut i ett gemensamt uttalande. De upprepar att förslaget på bordet är ”en krigsförklaring” mot LO.

– Det är en besvikelse. Att helt utestänga Sveriges löntagare från rätten till en trygg arbetsmarknad är förkastligt. Svenskt Näringslivs förslag är i många delar sämre än den så kallade Toijer-utredningen, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Byggnads: ”Sorgligt av S”

Lindholm kräver att LO håller ett extrainsatt styrelsemöte för att diskutera vägvalen framåt.

– Det grundläggande problemet är att politiken la sig i överhuvudtaget, att vi fick förhandla under hot. Det strider mot den svenska modellen och kommer att skada den på sikt. Det är sorgligt att Socialdemokratiska arbetarepartiet hellre väljer att lyssna på Centerpartiet, Liberalerna och Svensk Näringsliv än på LO-medlemmarna.

Ser du någon ljusning?

– Jag tror att svenska folket vill ha trygghet på arbetsmarknaden. Det kan gott och väl skjutas på framtiden och avgöras i ett riksdagsval, säger Johan Lindholm.

LO vill påverka – Liberalerna säger nej

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, anser att Löfvens beslut var väntat. 

– Det positiva är att Toijer-utredningen skrotas en gång för alla. Det är bara att spotta i nävarna och ta nya tag för att LO-medlemmarna ska få trygghet. Jag hoppas att politikerna är öppna för att göra ändringar i förslaget, annars ser jag väldigt oroligt på tiden framåt, säger Tobias Baudin i Expressen TV.

LO-ordföranden Susanna Gideonsson säger i Expressen TV att hon är ”150 procent övertygad om” att de kommer kunna påverka avtalet.

– Man kommer inte att kunna köra över oss. Om regeringen ska göra en ny lagstiftning kommer vi garanterat att vara med, säger hon.

Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, stänger dock dörren för att LO ska få ytterligare inflytande.

– För att vara mycket tydliga mot S så accepterar vi inte att LO ska få en gräddfil utöver den överenskommelse som har träffats. Det är dessutom oansvarigt av LO att säga nej hela vägen och nu kräva mer. Det är innehållet mellan PTK och Svenskt Näringsliv som gäller, inget annat, säger Teimouri.

Eva Nordmark (S): ”Vi kör inte över någon” 

Regeringen vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse .

Sjöstedt hoppas på lösning – men hotet ligger fast

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommenterar att (S) säger nej till att las-utredningen ska bli lag.

Madestam: ”En regeringskris ligger långt borta”

Statsvetaren Jenny Madestam analyserar vad Socialdemokraternas las-besked innebär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.