Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter snökaoset i Stockholm: ”Känns som att de skiter i sitt jobb”

Trafikkontoret om snöproblemen.
Kent Malmström, 75, är på besök hos sin dotter i Stuvsta i Huddinge kommun. Han kan inte åka hem pågrund av den dåliga snöröjningen.
Foto: Privat
Den oplogade vägen som finns mellan Kent Malmstöm och vägen hem till Dalarna.
Foto: Privat
I måndags snöade det kraftigt över Stockholmsområdet vilket bland annat satte stopp för SL:s samtliga busslinjer i länet.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Trots att det gått flera dagar sedan den första snön föll i Stockholmsregionen, så är många vägar och trottoarer fortsatt packade med snöblandad is och snö. 

Så väl gångare som trafikanter rasar på bristen av snöröjning. 

– 100 meter oröjd gata skiljer oss från hemfärd till Dalarna, säger Kent Malmström. 

Nu ber Huddinge kommun om ursäkt: Vi hör och ser er frustration!, skriver de på Facebook. 

Stockholm gästades i helgen av ett kraftigt snöfall som varade i dagarna tre. Det vackra vinterlandskapet gladde många men ställde också till med problem i trafiken. 

En av dem som drabbats är Kent Malmström, 75, som är och besöker sin dotter i Stuvsta i Huddinge kommun. Han hade tänkt resa hem under söndagen, men förstod snabbt att det inte var någon bra idé på grund av snömassorna. 

– Men nu är det onsdag och det är fortfarande inte snöröjt. Det är 100 meter oröjd gata som skiljer oss från hemfärd till Dalarna, berättar han.

Två dagar efter att snön föll uppmättes ett snödjup på närmre 30 centimeter på en bilväg i Stuvsta.
Foto: Privat

”Det känns som att de skiter i det”

Gatan hans dotter bor på har en kraftig lutning ner mot Stambanevägen – som är plogad.

– Skulle bilen börja glida blir det inte lätt att få stopp på den. Endast en van med fyrhjulsdrift kan lyckas komma fram. Vanliga bilar klarar det inte, säger Kent. 

Åtta minuters bilväg från Kent, men i Stockholms kommun, sitter Anna Hedlund i ett villaområde i Ävsjö. Efter att ha varit insnöad i ett par dagar har hon och sambon Lars äntligen kommit ut – men inte för att gatorna röjts utanför att blidvädret gjort att en del av snön har smält bort.  

Där Anna och Lars bor har gatorna legat orörda sedan snön föll i helgen. 

– Skulle något hända och ambulans eller brandkår hade behövts så hade de inte kunnat komma fram. Vår granne behöver hjälp av hemtjänst. De har inte kunnat parkera. Bilen har fått stått mitt i gatan och blockerat allt, säger Anna Hedlund. 

Hon tycker att snöröjningen har skötts berövligt.

– Jag kan förstå att det tar tid för snöröjningen att komma till vårt område, det är inte så många som bor där. Men att de inte på alla dessa dagar lyckas röja så trafikanter och gångare kommer fram det tycker jag är dåligt. Det känns som att de skiter i det. 

Snövallar och oplogade vägar i Älvsjö.
Foto: Privat
Två bilspår har körts upp, men mittenvallen är enligt Anna Hedlund så hög att den kan skada bilarna.
Foto: Privat

Trafikkontoret: Det har fungerat okej

Och problemen stannar inte i Älvsjö – på många håll i södra Stockholm har det inte plogats. Roger Ström i Farsta berättar att han inte sett en plogbil sedan snön föll. 

– Jag tycker det är under all kritik, jag har aldrig varit med om något värre.

På hans gata är det stora vallar. Bilägare har fått gräva fram sina bilar när de ska åka eller när det varit städdag. Roger Ström säger att han kontaktat Stockholms stad flera gånger, utan att det hänt något.

– Nu har det ju gått flera dygn. Någon gång borde de ju hinna med tycker man ju. 

Malinda Flodman, pressansvarig vid Trafikkontoret, tycker snöröjningen har fungerat okej på de flesta ställen i staden, men tillägger att det på trånga villagator och i söderort fortfarande inte riktigt är ikapp. 

– Anledningen till att det tagit längre tid för de boende på vissa gator att få dem snöröjda är främst det ihållande snöfallet som gjort att vi inte hunnit med och ikapp, särskilt vad gäller mindre gator med lägre prioriteringsklass, alltså gator som används av färre människor. 

Tusentals klagomål

Mellan 19 - 21 november inkom över 4 200 klagomål, synpunkter och frågor till Stockholm stad gällande snöröjningen. 

Huddinge kommun är medvetna om att snöröjningen inte har varit ”fullt tillfredställande”. Stora mängder snö och maskiner som gått sönder har gjort uppdraget ”omöjligt”. 

– På grund av det kraftiga snöfallet i omgångar och under fler dagar, har det varit omöjligt för oss att hinna ploga vissa områden och vägar inom den tid som är vårt mål, säger miljö- och bygglovsförvaltningens avdelningschef Ezvin Zilic.

De senaste dagarna har felanmälningarna haglat in till kommunen – omkring 500 per dag. 

– Vi beklagar de problem som snön ger och arbetar för att komma ikapp, säger Ezvin Zilic. 

I samband med Expressens publicering gick Huddinge kommun ut på Facebook och bad alla Huddingebor om ursäkt: Vi hör och ser er frustration!

Foto: Facebook

Markos drag i snökaoset – tog skidorna till jobbet:

Marko från Huddinge åkte skidor i snökaoset: ”Det var många som både hejade på, men som också såg frågande ut när det kom en skidåkare på vägarna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.