Ilskan efter orden om skjutningen: ”Skäms”

Expressens Alexander Vickhoff rapporterar på plats
Republikanen Lauren Boebert.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera amerikanska politiker har uppmärksammat skjutningen i Köpenhamn – för att landet drabbats trots sina stränga vapenlagar. 

Nu rasar danskarna som tycker att den tragiska händelsen utnyttjas för politiska poäng.

”Du är en oinformerad idiot”, säger professorn Morten Bay till Texasrepublikanen Irene Armandariz-Jackson. 

Den amerikanska republikanen och vapenrättsaktivisten Lauren Boebert är ledamot i kongressen och har bland annat talat på Donalds Trumps ”Save America Rally”. 

Skjutningen på Field's i Köpenhamn visar att skärpta vapenlagar är meningslösa, hävdar hon.

”Det har precis skett en masskjutning i Danmark, ett land med några av de strängaste vapenlagarna i Europa. Det är dags att erkänna att vapenlagar INTE förhindrar masskjutningar!”, skriver Lauren Boebert på Twitter.

Också Lavern Spicer, kongresskandidat i Florida, uppmärksammar skjutningen med anledning av den heta amerikanska debatten om vapenlagar.

”En skjutning i Köpenhamn i Danmark, där skjutvapen är FÖRBJUDNA? Jag kan inte vänta med att höra hur vänstern ska förklara hur detta kunde hända”, skriver hon i en tweet och tillade:

”Jag hatar verkligen våld med skjutvapen, och jag hatar de onda människorna som vill avväpna den allmänna befolkningen och utsätta dem för fara”.

Ilskan från Danmark: Skäms

Uffe Elbæk, dansk politiker och tidigare partiledare för Alternativet, reagerar starkt på orden från USA-politikerna. 

”Som medlem av det danska parlamentet, är jag helt chockad över avsaknaden av empati i det här uttalandet. Och du ska vara en folkvald politiker? Det säger allt om den politiska situationen i USA. Skäms”, skriver han om Spicers tweet.

Danske Morten Bay, som undervisar i journalistik och kommunikation på USC Annenberg-universitetet i Los Angeles, svarar en annan amerikansk politiker. 

Det är Irene Armandariz-Jackson, republikan från Texas, som skriver att skjutningen på ett köpcenter i Köpenhamn, ”där skjutvapen är praktiskt taget omöjlig att få tag på”, motbevisar den amerikanska vänsterns vapenargument. 

”Du är en oinformerad idiot som många av dina kolleger. Gärningsmannen använde ett jaktgevär, som vem som helst kan köpa i Danmark, om de får någon utbildning och har tillstånd”, skriver Morten Bay i sitt svar.

Antalet dödsfall i USA på grund av skjutningar är 3,96 per 100.000 invånare. I Danmark är motsvarande tal 0,14. Det visar statistik från danska Tv2.

Misstänkta 22-åringen fångades på film

Hörs skrika ”det är inte äkta” om vapnet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.