Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter ministerns ord om vulkanen: ”Opassande”

Vulkanutbrott på ön La Palma i Spanien.
Reyes Maroto, Spaniens minister för turism får kritik efter förslag om att använda vulkanutbrott som turistattraktion.
Foto: Twitter
Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen och soldater har skickats till ön för att bistå i evakueringsarbetet.
Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Människor tittar på röken som kommer från vulkanen.
Foto: MIGUEL CALERO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vulkanen Cumbre Viejas utbrott började runt 15-tiden på söndagen och har redan förstört 100 hem och tvingat 5000 boende att evakuera
Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Sex meter höga lavavågor rullar fram över Kanarieön La Palma, där tusentals tvingats fly sina hem. 

Spaniens minister för turismfrågor har samtidigt föreslagit att de boende bör försöka se det från den ljusa sidan, och hoppas att vulkanutbrottet kan användas för att locka turister till ön – vilket har fått hård kritik.

– Vi kan göra det bästa av situationen och se det här som en attraktion, säger turismminister Reyes Maroto till Canal Sur Radio enligt The Guardian

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott började runt 15-tiden på söndagen och har redan förstört 100 bostäder och tvingat 5 000 boende att lämna sina hem på La Palma.

Fyra byar där ibland El Paso och Los Llanos de Aridane står nu öde, och hundratals turister har också fått evakueras. 

– På sin väg ner till havet har lavan drabbat 80–100 hus. Lavavågen är upp till sex meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández rapporterar SvD.

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott.
Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

”Ön är öppen”

Trots de katastrofala följderna av det fortfarande pågående utbrottet så har Spaniens minister för turism, Reyes Maroto, föreslagit att det kan användas som en turistattraktion.

Det var på måndagsmorgonen som ministern gick ut och försäkrade de turister som redan är på La Palma, eller som är på väg dit, att ön är säker att vistas på trots det pågående vulkanutbrottet. 

– Det viktigaste nu är att försäkra turister som har påverkats, och också de som är på väg till ön i dag eller under veckan, säger hon till Canal Sur Radio. 

– Ön är öppen. Om ditt hotell är påverkat så hjälper vi er att lösa ett nytt. Vi kan göra det mesta av situationen och se det här som en attraktion så att de turister som vill njuta av vad naturen har gett La Palma kan göra så de kommande veckorna och månaderna.

På bilden ser man stora floder av lava efter vulkanutbrottet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Oppositionen kritisk

Kritiken lät inte vänta på sig. På Twitter skrev oppositionspartiet Folkets partis (PP) talesperson i turistfrågor, Agustín Almodóbar, att ministerns kommentar är opassande. 

”Ministern, det här är opassande. Människor förlorar sina hem!”

https://twitter.com/aalmodobar/status/1439867321846276097

Även parikollegan och tillika partisekreterare Teodoro García Egea reagerade. 

”Kan någon bekräfta att ministern har sagt det här samtidigt som hundratals människor förlorar allt de äger och har? 

https://twitter.com/TeoGarciaEgea/status/1439877239206711296

Efter kritiken har Maroto försökt förklara sin kommentar och insisterar att det direkta fokuset är att hjälpa öborna att hantera konsekvenserna av utbrottet. 

– I dag står vi med offren och de som har påverkats och vi jobbar för att på bästa sätt kunna gå tillbaka till den normalitet som avbröts av naturen. 

Här forsar lavan fram – huset totaldemoleras

Totalt har ett hundratal hus förstörts till följd av vulkanutbrottet på ön La Palma i Spanien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.