Ilskan efter filmerna från nattklubbarna

Infektionschefen om festbilderna som sprids.
Bild från Spy Bar som sprids på sociala medier i helgen, visar hur många ungdomar står nära varandra och dansar.
Foto: Twitter
Bild från Spy Bar.
Foto: Twitter
Bild från nattklubben Ritz från lördagskvällen visar också hur mycket folk är på plats.
Bild från nattklubben Ritz från lördagskvällen.
Foto: Twitter

Sportfans och kulturutövare uttrycker sin ilska över coronarestriktionerna efter att filmer från nattklubbar runt om i Sverige spridits i sociala medier.

Filmerna visar unga människor som dansar på bland annat Spy Bar i Stockholm, och kritiker menar att det är orättvist.

Ingen av krogarna på Stureplan kontrollerades heller under lördagens 19 inspektioner. 

I veckan kom beskedet att regeringen skjuter upp beslutet om att utöka publikgränsen till 500 vid sport- och kulturevenemang.

Max-gränsen för 50 personer på fotbollsmatcher och teaterföreställningar ligger därmed kvar, med hänvisning till den ökade smittspridningen av coronaviruset.

I helgen öppnade nattklubbarna vid Stureplan i Stockholm efter mer än ett halvår – och nu sprids filmer på festande gäster i sociala medier.

På Twitter delas fler filmer från Spy Bar, Sturecompagniet och nattklubben Ritz i Örebro, där sällskap syns dansa invid sina bord. 

”Enbart bordservering. Det ska vara glest mellan borden och möjlighet att hålla ordentligt avstånd. Om det är så att reglerna inte efterlevs är det givetvis allvarligt. Här har kommunen ett tillsynsansvar och kan tillfälligt stänga ner verksamheter som inte följer reglerna”, skriver socialminister Lena Hallengren i ett sms till Aftonbladet

Ingen av Stureplanskrogarna kontrollerades under lördagens 19 inspektioner, där sju krogar fick anmärkning. 

Filmer sprids på sociala medier

”Spy bar och Uppsala stadsteater i går kväll. Känns väl inte riktigt som att samma regler gäller för alla”, skriver skådespelaren och teaterchefen Niklas Hjulström i ett inlägg på Facebook och jämför en tom teater med en film från den kända nattklubben.

Skoldebattören och utbildningschefen Hamid Zafar, känd som ”Rektor Hamid”, twittrar att det är ”mycket provocerande” att se de festande gästerna på Spy Bar efter regeringens beslut om publikbegränsning på idrottsevenemang. 

”Varför är ni VM i ärthjärna”

Före detta hockeyspelaren Sofia Reideborn uppmanar till demonstration i protest mot nattklubbarna. 

”När kör vi alla hockeyfans & idrottsfans en demonstration på Sergel? Våra idrottslag går på knäna men influencers festar på Spy Bar som om inget har hänt.  Varför är ni alltid VM i ärthjärtna @socialdemokrat och @amandalind_??”, twittrar hon.

Inför öppnandet i fredags skrev Linda Nordlund, marknadschef i Stureplansgruppen – som äger Spy Bar – i ett mejl till Aftonbladet att de ”byggt om våra nattklubbar för att säkerställa social distansering, där lokalen har anpassats och möblerats så att gästerna kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd”.

Smittskyddsläkarens svar

Maria Rotzén Östlund, som är smittskyddsläkare i region Stockholm, skriver i ett mejlsvar till Expressen att hon inte kan uttala sig om specifika verksamheter men trycker på att alla måste undvika köer och trängsel för att stoppa smittspridning. 

Hon skriver också:

Med den ökade smittspridning vi just nu ser i Stockholm vill jag starkt påminna om både vårt eget ansvar som individer samt verksamheters ansvar att se till att trängsel och köer inte uppkommer

Fredrik Sund är infektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som just nu ser en ökad spridning med fler coronapatienter.

Han reagerar starkt när han ser bilderna på festande ungdomar som inte håller avstånd. 

– Det känns väldigt paradoxalt hur vi sitter här inne på sjukhuset och ser patienter som riskerar och dö, och så har vi den här andra delen av befolkningen som verkar ganska aningslöst roa sig vidare. Men jag har också en viss förståelse för att ungdomar beter sig så här, i deras bekantskapskrets så är det ju få som blivit allvarligt sjuka.

”Påpeka vikten av distansering”

Han fortsätter:

– Men det är viktigt att vi som ser det här och förstår riskerna som finns, fortsätter påpeka vikten av distansering. Det är verkligen viktigt att hålla sig på avstånd och tyvärr rimmar ju detta illa med yngres behov av umgås flitigt med stora grupper av människor.

Expressen har sökt kulturminister Amanda Lind, samt representanter för Ritz Örebro och Stureplansgruppen.

Veterinären: ”Hög dödlighet” • Så påverkas hundar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.