Ilska när hastigheten sänks på E14: ”Katastrof”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Karin Jonsson (C), kommunalråd i Krokom.
Foto: Krokoms kommun / Krokoms kommun
E14 utanför Krokom.
Foto: Google Maps / Google Maps

Hastigheten på E14 mellan Sundsvall och norska gränsen ska sänkas för trafiksäkerhetens skull.

Men planerna möts av massiva protester.

– En katastrof för vårt näringsliv, säger Krokoms kommunalråd Karin Jonsson (C) till TV4.

Att sänka hastigheten från 100 till 80 kilometer i timmen räddar liv, enligt forskning. Därför vill Trafikverket göra just det på E14:s 35 mil mellan Sundsvall och Storlien.

Tanken är att ändringen ska ske den 1 december men kommuner och regioner längs hela sträckan är kritiska.

Samtliga säger nej.

– Att sänka hastigheten till 80 är ju katastrof tycker jag. För vårt näringsliv, för turistnäringen och för oss som bor här, säger Karin Jonsson till TV4.

Planerna på lägre hastighet omfattar även ett antal vägar i södra Sverige där hastigheten i dag är högre än 80 kilometer i timmen och som i snitt trafikeras av fler än 2 000 fordon per dygn.

– Sänkta hastigheter är en effektiv och tillfällig åtgärd för att minska olycksrisken tills vi har möjlighet att bygga mitträcken där de behövs, sa Helena Werre, enhetschef på Trafikverket, i ett pressmeddelande när planerna presenterades.

”Tillgängligheten försämras”

Mitträcken skulle bli alltför dyrt att bygga, enligt Trafikverket. En sådan åtgärd beräknas på den här sträckan kosta någonstans mellan 300 miljoner och tre miljarder.

Men kommunerna och regionerna ger sig inte. Region Jämtland Härjedalen menar att det handlar om att norra Sverige ska ha samma förutsättningar som resten av landet.

– Tillgängligheten i den här delen av landet försämras, medan tillgängligheten i södra delen av landet förbättras, vilket inte är acceptabelt, säger regionrådet Elise Ryder Wikén (M) i ett pressmeddelande.

Karin Jonsson i Krokom är inne på samma spår.

– Vi har en försvinnande liten del av väganslaget. Vi måste göra om från grunden och se till att vi får anständiga vägar här uppe, säger hon till TV4.

Hastighetsgränsen på E45 mellan Sunne och Torsby, där tre personer dog i september, ska sänkas 2023,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.