Ilska mot skolans sexistiska matteuppgift: ”Blev chockad”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Boken har väckt stor uppståndelse.
Författaren Gunnar G Løvås säger att räkneexemplet är "dåligt och opassande", till SVT.
Örebro universitet står inte bakom de sexistiska formuleringarna, enligt Universitetslektor Sven Helin.
Foto: PIERRE BOKVIST

Ett hiv-smittat "strandlejon" lyckas "erövra 140 kvinnor".

Så lyder premissen för ett räkneexempel i en kursbok om statistik som används på många svenska universitet.

– Det är mycket olyckligt att den finns med i vår kurslitteratur, säger Sven Helin, prefekt och Universitetslektor vid Handelshögskolan vid Örebro universitet.

– Man blev chockad att det kan få finnas, säger en student som SVT pratat med. 

”Statistik – metoder och tillämpningar”, är boken som väckt starka reaktioner bland studenter och på internet.

I den alldagliga boken gömmer sig räkneexempel med en strandraggare med HIV och beräkningar på kortväxtas vikt.

Boken används i undervisningen på flera lärosäten och har varit obligatorisk kurslitteratur för statistikstudenterna vid uniersitetet i Örebro i över tio år.

– Exemplen visar på en sexistisk kvinnosyn som vi inte står bakom alls, det är mycket olyckligt att den finns med i vår kurslitteratur, säger Sven Helin, prefekt och Universitetslektor vid Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Lyckas "erövra 140 kvinnor"

Bilden på räkneexemplet har nu fått stor spridning på nätet.

Premissen för uppgiften är följande: 

”Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag.

Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?

Studenten Elias: "Chockad"

Citatet uppmärksammades av den 22-årige civilekonomstudenten Elias Eriksson säger att han blev chockad när han upptäckte räkneexemplet tillsammans med sina klasskamrater.

– Man blev ju lite paff. Man tänker att det inte kan få finnas i läroböcker som har granskats av universitetet innan de sätts in i undervisningen. Man blev chockad att det kan få finnas, säger han till SVT Örebro.

Uppgiften får kritik.
Foto: Privat

"Skrämmande".

Räkneexemplet har väckt ont blod hos flera användare på sociala medier där det kallas för "grovt sexistiskt", "vidrigt" och "skrämmande".

Enligt Sven Helin har säkert tusen studenter läst boken och flera lärare undervisat med den – men det är först nu de kraftiga reaktionerna kommit. 

– Det är bara bra att det här kommer fram nu så att vi kan ta tag i frågan, säger han och berättar att de universitetet kommer ta kontakt med förlaget som ger ut boken och utvärdera kurslitteraturen i statistikkursen.

– Vi kommer att be förlaget att se över detta och kanske göra en omtryckning där man ser över de här sakerna som inte är acceptabla, säger han.

Kommer ni att göra er av med boken?

– Jag kan inte ensam besluta att vi ska sluta använda boken just nu, men de här synpunkterna väger tungt när vi nu kommer att se över den, säger han.

Författaren: "Dåligt och opassande"

När SVT Örebro kontaktar den norska författaren av boken, Gunnar G Løvås, beklagar han formuleringarna och säger att mycket har hänt de senaste 20 åren och att den norska versionen av boken ska revideras. 

Han uppmanar också det svenska förlaget att se över boken.

”Exemplet om strandlejonet är både dåligt och opassande och jag förstår att studenter reagerar. Det exemplet kommer att ändras och jag beklagar att det inte blivit gjort tidigare. Jag vill också uppmana det svenska förlaget att göra detsamma.”

Fler exempel

SVT Örebro har gått igenom boken och hittat fler formuleringar som kan uppfattas som stötande.

Följande utdrag har SVT Örebro funnit i boken:

Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?

Sex ryssar i vinterkriget slåss om fem platser i ett tält. Vilka som får platserna ska avgöras med rysk roulette. Hur stor sannolikhet är det att Igor dör? 

I en skolklass med 13 tjejer och 15 killar är det sex av tjejerna och tio av killarna som kan hantera en dator. 

En fotbollsklubb har 18 aktiva spelare varav 6 är invandrare. Vi drar slumpmässigt 11 spelare till nästa match. Hur stor är sannolikheten för att ett visst antal invandrare blir uttagna? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.