Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilska mot Plantagen – här skjuts fåglarna på taket

På tisdagsmorgonen sköt en person ur personalen fåglar med gevär utanför Plantagens varuhus i Uppsala, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Jag tänkte ”vad fan är det som händer?” säger vittnet Nicklas som fångade händelsen på film.

I sociala medier har ilskan varit stor.

Enligt länsstyrelsen kan allt ha gått rätt till, men på Plantagens huvudkontor ser man mycket allvarligt på det inträffade.

En film från Plantagens parkering i Uppsala har fått stor uppmärksamhet i sociala medier under tisdagsmorgonen.

På filmen ses en person klädd i en tröja från Plantagen sikta med ett gevär mot två fåglar på varuhusbyggnadens tak.

Det var vittnet Nicklas som fångade händelsen på film. Enligt honom såg det ut att röra sig om ett luftgevär.

– Jag satt i bilen på parkeringen. Helt plötsligt ser jag en man med ett gevär och jag tänkte ”vad fan är det som händer?” Jag såg att han bröt isär geväret, som när man laddar ett luftvapen.

Utanför Plantagen i Uppsala. Foto: Privat

Konfronterade 

Den anställde ska sedan ha skjutit mot fåglarna på taket.

– Han började sikta mot fåglarna och började trycka av en massa skott. Han sköt och laddade om, sköt och laddade om, säger Nicklas, som då bestämde sig för att börja spela in det hela.

Nicklas reagerade starkt och konfronterade personen som då hänvisade till sin chef och gick in i butiken.

– Jag filmade två skott och sedan konfronterade jag honom för att fråga vad han pysslar med, och då sa han att ”kunderna gillar inte fåglarna, och min chef säger att jag får göra det här”, säger Nicklas.

Hur det gick för fåglarna vet ingen men enligt Nicklas låg den ena fågeln kvar skadad på taket utan att kunna flyga därifrån.

– Jag blev arg, säger Nicklas som polisanmälde händelsen efteråt.

Efter att personen precis laddat om geväret. Foto: Privat

Plantagens kommentar

Plantagen har inlett en internutredning efter den omtalade filmen från varuhuset i Uppsala.

Butikskedjan säger till Expressen att ingen chef på plats ska ha godkänt skottlossningen utanför varuhuset. Man bekräftar även att det rörde sig om ett luftgefär av något slag.

– Vi ser givetvis mycket allvarlig på det här. Det ligger absolut inte i linje med våra rutiner eller värderingar som företag. Det är oerhört allvarligt, säger Karolina Åhs, marknadsdirektör på Plantagen Sverige, och tillägger:

– Det vi gör nu är att vi kollar över hela situationen med butiken. 

Upprörda reaktioner

Reaktionerna i sociala medier har varit mycket starka och på Facebook är det flera personer som uppmanar till bojkott av Plantagen.

Men enligt länsstyrelsen i Uppsala kan allt ha gått rätt till, förutsatt att Plantagen uppfyller vissa kriterier.

Man kan få särskilt tillstånd att bedriva skyddsjakt på egen mark, vilket även inkluderar fåglar på ett varuhustak, men i vissa fall krävs inte något tillstånd överhuvudtaget.

– Bilaga fyra i jaktförordningen reglerar skyddsjakt på enskilt initiativ, när man har möjlighet att skyddsjaga vissa djur, under vissa förutsättningar och under vissa tider om året utan att söka tillstånd hos länsstyrelsen, förklarar Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Fiskmås och skrattmås ingår i den skara djur som det då är fri jakt på.

– Men det är under vissa förutsättningar. Till exempel om det är av anledning att förhindra skada eller annan olägenhet, säger Sebastian Olofsson.

Kan ha rätten på sin sida

Ansvaret att bevisa att det funnits fullgod anledning faller på fastighets- eller markägaren. Det är även fastighets- eller markägaren som ger personer, till exempel en anställd, tillåtelse att skjuta ett eller flera djur.

– Men då förutsätter det att alla andra villkor är uppfyllda också. Att man får avlossa skott med den typen av vapen och alla andra aspekter. Men rent lagmässigt så kan det vara så att man kan bedriva skyddsjakt utan tillstånd, men det förutsätter ju andra saker.

Ja, andra förutsättningar för att jakten ska vara godkänd är att man använder rätt typ av vapen. Då kan även en viss typ av luftgevär vara godkänt. Om det sker i ett detaljplanelagt område krävs även tillstånd från polisen att avlossa skott.

”Du ska inte ha vapen”

Huruvida Plantagen i Uppsala uppfyller de kraven framkommer inte men under rätt omständigheter kan man alltså ha rätten på sin sida, enligt Sebastian Olofsson.

Sebastian Olofsson och länsstyrelsen i Uppsala har sett den aktuella videofilmen men vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Jag har bara sett den här filmen men jag vet inte om förutsättningarna eller vad för typ av vapen det är, säger han.

Även om händelsen nödvändigtvis inte är olaglig eller strider mot länsstyrelsens regler är det inträffade oacceptabelt, menar Plantagen.

– Våra rutiner är givetvis inte att du ska ha vapen att skjuta med. Utan rutinen är att vi tittar på det med en extern part om vi har problem med fåglar och skadedjur, och så gör de en värdering. Det här är emot både rutiner och värderingar, säger Karolina Åhs på Plantagen Sverige.