"Det är en flaggstång som har kroknat men som gärna vill räta upp sig igen", säger konstnären Mattias Norström om sitt verk. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT"Det är en flaggstång som har kroknat men som gärna vill räta upp sig igen", säger konstnären Mattias Norström om sitt verk. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
"Det är en flaggstång som har kroknat men som gärna vill räta upp sig igen", säger konstnären Mattias Norström om sitt verk.  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Verket har mötts av ilska. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTVerket har mötts av ilska. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Verket har mötts av ilska. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ilska mot den krökta flaggstången

Publicerad

Konstverket med en svensk flagga på en krökt flaggstång står sedan tisdagen på Sergels torg i Stockholm. 

Nu rasar politiker mot placeringen av Mattias Norströms verk. 

– Att flagga med en döende flagga är olämpligt, säger Erik Slottner, KD. 

Under tisdagen avtäcktes konstnären Mattias Norströms verk "Du gamla, Du fria" på Sergels torg i Stockholm. Verket består av den svenska flaggan på en krökt flaggstång. Och det dröjde inte länge förrän konstverket skapade stor debatt. En av dem som har reagerat är Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i stadshuset, som tycker att det är ett felbeslut att flaggstången har satts upp på Sergels torg. 

– Jag tycker det är opassande och olämpligt att man sätter upp en sån här flagga på Stockholms mest centrala plats. Väldigt många passerar här och att vi då flaggar med en döende flagga är opassande och ovärdigt, säger Erik Slottner. 

Också Aida Hadžialić, tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), har reagerat på konstverket på Twitter. Hon skriver att hon "ifrågasätter om Sergel är bästa placeringen för ett verk som illustrerar Sverige som en krökt flaggstång". 

https://twitter.com/Aida_Hadzialic/status/902763974608945152

– De allra flesta svenskar associerar flaggan med värden som trygghet, jämställdhet och tillit och att göra narr av flaggan på det här sättet, det gör många upprörda. Att vi inte ska få vara stolta över vår flagga, säger Erik Slottner. 

Erik Slottner säger att han inte ifrågasätter konstnärens rätt att illustrera detta, men att placeringen av konstverken gör det till en politisk fråga. 

– Jag tror att den här krökta flaggan kommer överskugga alla andra flaggor i staden. Det finns normer för hur man flaggar och det här ingår inte i dem. Jag tycker man ska behandla flaggan med respekt. 

Konstnären Mattias Norström: "Jag älskar Sverige"

Konstnären Mattias Norström själv säger att det är upp till betraktaren att tolka verket. 

– Många tror att jag vill klanka på Sverige, men så är det inte alls. Jag älskar Sverige, säger han. 

Tidigare har konstverket ställts ut i Vasaparken i Göteborg. Nu kommer flaggstången synas för alla som passerar Sergels torg fram till den 12 september. 

– Det som är styrkan med den är ju att den går att tolka åt så många håll. Jag tänker mig att man kan identifiera sig med det här verket oavsett politisk hållning. Att man både från vänster och höger kan tolka det på olika sätt. Däremellan vill jag skapa ett möte för en bättre värld framöver, säger Mattias Norström. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag