Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilska mot Calvin Kleins nya reklamfilm: "Normaliserande av övergrepp"

Så här beskriver Kirsten Dunst sin första kyss i Calvin Kleins reklamfilm. Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Bloggaren Karin Andersson är en av de kritiska rösterna mot reklamkampanjen. Foto: Johanna Nyholm

Calvin Klein kritiseras hårt för sin reklamfilm "First kiss" med skådespelaren Kirsten Dunst.

Företaget anklagas för att normalisera övergrepp.

– Detta är katastrofalt för arbetet med att kvinnor ska våga anmäla övergrepp och få övergreppen erkända av omgivningen, säger bloggaren Karin Kajjan Andersson, 33.

Skådespelaren Kirsten Dunst går omkring i ett rum iklädd underkläder. Framför kameran berättar hon sedan med ett leende om sin första kyss.

Hon stod i en mörk hiss när en man plötsligt kysser henne på läpparna. Kirsten Dunst berättar med ett skratt att hennes bästa vän var kär i mannen och att hon blev upprörd efteråt. 

Calvin Klein får hård kritik

Reklamfilmen "First kiss", som Calvin Klein publicerat på Facebook och Youtube, är en del av höstens underklädeskollektion för kvinnor.

Videons kommentarsfält är fyllt med kritiska röster.

"En kvinna som står i underkläder och fnissar bort ett oönskat sexuellt närmande. Så sorgligt. Förfärlig reklam", skriver en person.

"Normaliserande av övergrepp är själva definitionen av våldtäktskultur. Gräsligt!”, skriver en annan.

https://www.facebook.com/CalvinKlein/videos/1898569250160154/?hc_ref=ARQb4RJ6lIBWF-QBw8MZaRdE9JPkfUct1HtFzPMdIUcL-bl60dmzTRTeDF6tuXYQpbM&fref=gs&dti=188623367834978&hc_location=group

En tredje person menar att Calvin Klein förminskar sexuella ofredanden på grund av hur berättelsen framförs och uppmanar företaget att ta bort reklamfilmen.

"Inget vi ska fnissa bort"

En av de som reagerat starkt på reklamfilmen är bloggaren Karin Kajjan Andersson. Under rubriken "våldtäktskultur in action by Calvin Klein" förklarar hon att Kirsten Dunsts upplevelse grundar sig i ett djupt rotat samhällsproblem.

"En man hoppar på henne i en mörk hiss och trycker sina läppar mot hennes trots att hon inte vill", skriver hon.

Foto: Skärmdump

"Att bli tvångskysst i en mörk hiss är vare sig en gåva, gulligt eller romantiskt. Att män tar sig friheter med kvinnors kroppar är inget vi ska fnissa bort. Det är inget att berätta som en fånig anekdot, inget att avfärda med ett skratt eller nedvärdera. Och det är tamigfan inte underlag för en reklamfilm för kvinnors underkläder!"

 Att det inte någonstans i den här produktionen har funnits någon som sagt "Vänta lite nu... det här känns inte bra. Hon ville ju inte?" är makabert, säger Karin.

Karin Kajjan Andersson riktar hård kritik mot Calvin Klein. Foto: Johanna Nyholm

Nu hoppas hon att kritiken ska sätta press på företaget.

– Detta är katastrofalt för arbetet med att kvinnor ska våga anmäla övergrepp och få övergreppen erkända av omgivningen.

Expressen söker Calvin Klein, som hittills inte har bemött kritiken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!