Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska i Turkiet efter Wallströms sexkritik

Relationen mellan Sverige och Turkiet har blivit frostigare efter att Margot Wallström anklagat landet för att tillåta barnsex.Foto: Christian Örnberg
Turkiets president Erdogan.Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Relationen mellan Sverige och Turkiet knakar i fogarna efter att Margot Wallström anklagat Turkiet för att tillåta barnsex.

I en intervju med Dagens Nyheter säger utrikesministern att hon står för sina uttalanden och framhåller samtidigt ett fortsatt starkt stöd för Turkiet.

Sverige och Turkiets relation har blivit något frostig. Under förra helgen anklagade utrikesminister Margot Wallström Turkiet för att tillåta barnsex.

Uttalandet besvarades med ilska, bland annat från Turkiets vice statsminister som twittrade att utrikesministern var felinformerade och Sveriges chargé d'affaire i Ankara kallades även upp till turkiska UD.

 

LÄS MER: Wallström om kritiken: "Vad ska jag ursäkta?"

 

Under fredagen kunde resenärer på Istanbuls flygplats ta del av ett skärmmeddelade där det stod "Resevarning! Visste du att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen?". Meddelanden kom från den turkiska regeringsvänliga tidningen Günes.

 

LÄS MER: Istanbuls flygplats varnar – för Sverige

 

– Det är väl så att uppmärksamheten kring Margot Wallströms tweet väckt mycket ilska, konstaterade Turkietexperten Paul Levin.

Wallström framhåller stödet för Turkiet

I en intervju med Dagens Nyheter, som genomfördes före händelsen på flygplatsen, uppger Margot Wallström att hon står fast vid allt hon skrev, men betonar att Sverige är en av Turkiets mest långvariga supportrar inom EU.

Efter uttalandet har flera experter sagt att det inte finns något beslut om att tillåta sex med barn under 15 år.

– Det är straffskalan som ska justeras. Den gamla lagen kommer att upphävas om inte en ny lag tas fram vilket sätter press på lagstiftarna, sa Spyros Sofos, forskare på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, tidigare till Expressen.

 

LÄS MER: Sexlagen i Turkiet – det här betyder förslaget egentligen

 

Margot Wallström uppger för DN att hon inte ansett sig ha fel.

–  Nej, inte alls. Min tweet handlar om författningsdomstolens beslut. Det enda beslut som finns är ju deras beslut. Och det upphäver den nuvarande lagstiftningen, som ju ger ett gott skydd för barn. Om ingenting görs så innebär det straffrihet för den här typen av brott, säger Margot Wallström.

"En av deras mest långvariga vänner"

Efter kuppförsöket i Turkiet i mitten av juli fördömde flera EU-ministrar, Wallström inräknad, regeringes reaktion som innefattade massarresteringar och ingrepp i pressfriheten.

– Tre dagar efter kuppen fördömde EU kuppförsöket och Sverige uttalade stöd för de demokratiska institutionerna i Turkiet den 16 juli, alltså dagen efter kuppförsöket. Men vi har också pekat på hur viktigt det är att responsen blir sådan att den följer internationella konventioner och internationell lag. Jag tror att det är väldigt viktigt att följa upp och förstärka dialogen och samarbetet med Turkiet, och att de ska känna att vi är på deras sida, säger Margot Wallström till DN.

Hon uppger att hon gärna vill besöka Turkiet och träffa utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Laddar inför säkerhetsrådet

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN: säkerhetsråd. Wallström framhåller konfliktförebyggande arbete, frågan om var kvinnorna är, bevakning av mänskliga rättigheter och att lyfta klimatfrågan som prioriterade ärenden.

Hon uttrycket även oro över världsläget där hon ser en försämrad situation för mänskliga rättigheter och demokrati. Wallström efterlyser även ett "modigare" EU.

– Diplomati är inte att smeka alla medhårs, man måste våga stå upp för viktiga frågor, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.