Ilska i partiet efter Löfvens högergir

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Cornelia Nordström

Stefan Löfvens första kongress som partiledare kan bli stormig.

Högergiren in mot mitten har fått partiets vänsterfalang att se rött.

– Den riskerar att göra det meningslöst att rösta på Socialdemokraterna, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och kongressombud.

Expressen har kartlagt stridsfrågorna inför S-kongressen.

Veckan efter påsk håller Socialdemokraterna sin 37:e ordinarie kongress i Göteborg. Partiet bekräfta partistyrelsens val av Stefan Löfven som partiledare och i sitt linjetal ska han sedan staka ut vägen till valet 2014.

Ett av Löfvens huvudfokus har varit att läka ihop det sargade partiet efter Håkan Juholts turbulenta tid. Flera personer som Expressen har talat med tycker att han har lyckats väl.

– Det finns en stabilitet, ett lugn och en målmedvetenhet som är mycket starkare än tidigare, säger ex-ministern Morgan Johansson, aktuell för en post i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet.

Men den senaste tiden har missnöjet börjat gro bland partiets gräsrötter. Den tydliga giren in mot mitten har retat upp partiets högljudda vänsterfalang. Resan påbörjades av Mona Sahlin men avbröts när hon tvingades ta in Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet. Kritikerna menar nu att S förlorat lite av sin själ i ambitionen att inte uppfattas som ett "bidragsparti”.

– Socialdemokraterna har blivit mer som Alliansen än Alliansen själva, säger en riksdagsledamot.

Det är bland annat partiledningens kravretorik som irriterar vänsterfalangen. Ett exempel är förslaget om obligatorisk sommarskola för elever med låga betyg i årskurs 6-9.

– Det är stigmatiserande och slår rakt mot de svagaste i samhället. Det är ju knappast barnen i Djursholm som kommer behöva sitta i skolbänken på sommaren, säger en S-källa.

"Löfven är för försiktig"

Missnöje riktas också mot fokuseringen på medelklassen i storstaden. Att tre av fyra i den högsta partitoppen är från Stockholm gör inte saken bättre.

– Stefan Löfven är för försiktig och har låtit Mikael Damberg och Magdalena Andersson få för stort inflytande, säger en S-ledamot.

Trots partiledningens försök att tona ned konflikterna väntar hård debatt på kongressen. En stridsfråga är SSU:s krav på en 90-dagars garanti för unga arbetslösa. De senaste dagarna har både LO och flera tunga partidistrikt ställt sig bakom kravet som innebär insatser från första dagen och jobb, utbildning eller praktik inom tre månader. Partiledningen vill i stället ha en sexmånadersgaranti.

– Ungdomsarbetslösheten är en av de absolut viktigaste frågorna inför nästa års val. Att vara ung och arbetslös innebär att man fråntas rätten att bli vuxen. Man kan inte skaffa lägenhet eller bilda familj när man inte har en egen försörjning, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU.

Expressens källor från både höger och vänster i partiet tror att partiledningen kommer förlora striden.

– Det är den mest problematiska frågan för partiledningen. Sex av tio ombud är kommun- och landstingspolitiker och det är ju de som får ta stöten för de ökande socialbidragen till unga arbetslösa. Klart att de vill att staten agerar tidigare, säger en S-källa.

Men skarpare skrivningar om arbetslösheten behöver inte innebära en särskilt stor prestigeförlust för Löfven.

– Han har råd att förlora den frågan. Dessutom kan han i sitt avslutningstal lyfta fram en sådan förlust och slå fast att partiet verkligen brinner för de här frågorna, säger Ulf Bjereld, statsvetare och socialdemokrat.

Strid väntar även om vinsterna i välfärden. Flera tunga disktrikt, bland annat Skåne som är partiets största och Stockholms stad, har motionerat om ett vinstförbud medan Stefan Löfven och partistyrelsen tycker att det räcker med skärpt regelverk, ökad insyn och skärpta kvalitetskrav.

Partistyrelsen har lobbat

De senaste veckorna har partistyrelsen lobbat stenhårt bland de 350 ombuden för att säkerställa att deras linje går segrande ur striden. Ett argument har varit att en förlust för Löfven om välfärdsvinsterna skulle vara förödande för hans ställning.

– Ett parti som vill besätta statministerposten kan inte köra över sin egen partiledare.  Det kommer låta mycket men jag tror att partiledningen vinner med 70-30, säger en högt uppsatt Socialdemokrat.

Det argumentet ger inte Daniel Suhonen mycket för. Han menar att ett vinstförbud skulle kunna bidra till en valseger 2014.

– Det här är den avgörande striden om framtidens välfärd. Då är det synd om partiet böjer sig bara för att Stefan Löfven ska framstå som en stark ledare.

Flera distrikt har också krävt att partiet öppnar för höjda inkomstskatter. Den forne partisekreteraren Lars Stjernkvist, i dag kommunalråd i Norrköping, är en av dem som menar att skattekvoten måste upp. Sedan alliansregeringen tillträdde har den stadigt sjunkit och beräknas bli 43,9 procent 2016.

– Vårt partis uppgift är att se till att klyftorna minskar. Det blir allt viktigare men också svårare eftersom vi ser att det kommer finnas så stora krav på insatser framöver. Jag tänker främst på skolan, men även äldreomsorgen, han.

Måste stärkas som ledare

Inför kongressen 2009 tillsattes arbetsgrupper för alla ombud för att försöka komma överens i de stora stridsfrågorna. Kvällen och natten före kongressen pågick ett intensivt arbete så att partiledningen kunde göra justeringar av sina förslag i förväg och slapp alltför många förnedrande förluster. Stalltipset är att partiledningen lägger upp arbetet på samma sätt denna gång.

Enligt Ulf Bjereld är det mycket viktigt att Löfven stärks som ledare av kongressen.

– Att gå in i en begynnande valrörelse med ett starkt mandat i ryggen underlättar både för honom själv och partiet.

Frågor som det kan bli Strid om

Föräldraförsäkringen

Striden handlar om när försäkringen ska bli tredelad. Partitoppen har inte velat ange en tidpunkt. Kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad slår på sin blogg fast: "S-kvinnor, som har individualiserad föräldraförsäkring som mål, vill att Partikongressen tar beslut om en tredelning av föräldraförsäkringen under nästa mandatperiod. Vi har väntat länge nog!"

Platserna i partitoppen

Flera av platserna i verkställande utskottet är vakanta. Enligt Expressens källor kommer striden att stå mellan den utrikespolitiske talespersonen Urban Ahlin, 48, och den tidigare SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi, 34, Det som talar för Ahlin är hans position som "skuggutrikesminister". Det som talar mot honom är att han skaffat sig många fiender internt. På Shekarabis pluskonto finns bland annat att han ledde partiets kriskommission efter förra valet. Dessutom skulle ett val av honom blidka de som ropar efter föryngring och mångfald i partitoppen.

90-dagarsgarantin

SSU vill att unga arbetslösa ska få hjälp med insatser redan från första dagen och utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. Partidistrikten i Östergötland, Kronoberg, Västernorrland, Örebro och Skåne ställt sig bakom kravet. I söndags gjorde LO detsamma och i går kväll Värmlandsdistriktet. Partiledningen förespråkar sex månader. Den fråga där det kan bli verklig strid och partistyrelsen tvingas till skarpare skrivningar.

SSU:s förslag om 90-dagarsgarantin

Insatser för alla arbetslösa unga från första dagen. Inom 90 dagar ska alla ha utbildning, praktik eller ett jobb.

Jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.

Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare och studier på halvtid eller deltid.

Unga utan fullständiga gymnasiebetyg ska kunna läsa in gymnasiekompetens på heltid med lön. Ett utbildningskontrakt upprättas för unga med socialbidrag eller annan offentlig ersättning. Kontraktet måste fullföljas för att ersättningarna ska betalas ut.

Vinster i välfärden

Stefan Löfven har bundit sig mot ett vinstförbud. Att bli överkörd av kongressen skulle försvaga hans mandat som ledare vilket ombuden är väl medvetna om. Men flera tunga distrikt, bland annat Skåne och Stockholm, har motionerat om ett vinstförbud och LO vill att en non-profit-princip ska råda.

Vapenexporten

Här kräver de fyra sidoorganisationerna SSU, S-studenter, S-kvinnor och Socialdemokrater för Tro och solidaritet att kongressen ställer sig bakom ett förbud mot vapenexport till diktaturer. En viktig symbolfråga där striden kan bli hård men Klas Corbelius, ansvarig för vapenexportfrågor på Tro och solidaritet är hoppfull.

- Jag tror att det kommer att bli tydligare skrivningar än vad det är i dag, säger han.

Inkomstskatten

Höjningar av inkomstskatten. Flera distrikt vill att S öppnar för att skattehöjningar kan bli nödvändiga för att klara välfärdens utmaningar, bland annat till följd av en åldrande befolkning. Men att gå till val på höjda skatter brukar sällan vara framgångsrikt. Den stora diskussionen kommer efter en eventuell valvinst. Hittills har S accepterat alliansens jobbskatteavdrag på inkomster upp till 60 000 kronor.

Lagstiftad heltid

Partistyrelsen har valt att inte prioritera frågan om att lagstifta om rätt till heltid trots att det var ett vallöfte inför valet 2010. Löfven har sagt att han vill ge arbetsmarknadens parter mer tid att lösa frågan. Även här kan debatten bli stormig.

FAKTA

De fyras gäng - Socialdemokraternas högsta ledning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.