Stefan Löfven. Foto: Cornelia Nordström
Stefan Löfven. Foto: Cornelia Nordström

Ilska i partiet efter Löfvens högergir

Publicerad

Stefan Löfvens första kongress som partiledare kan bli stormig.

Högergiren in mot mitten har fått partiets vänsterfalang att se rött.

– Den riskerar att göra det meningslöst att rösta på Socialdemokraterna, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och kongressombud.

Expressen har kartlagt stridsfrågorna inför S-kongressen.

Veckan efter påsk håller Socialdemokraterna sin 37:e ordinarie kongress i Göteborg. Partiet bekräfta partistyrelsens val av Stefan Löfven som partiledare och i sitt linjetal ska han sedan staka ut vägen till valet 2014.

Ett av Löfvens huvudfokus har varit att läka ihop det sargade partiet efter Håkan Juholts turbulenta tid. Flera personer som Expressen har talat med tycker att han har lyckats väl.

– Det finns en stabilitet, ett lugn och en målmedvetenhet som är mycket starkare än tidigare, säger ex-ministern Morgan Johansson, aktuell för en post i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet.

Men den senaste tiden har missnöjet börjat gro bland partiets gräsrötter. Den tydliga giren in mot mitten har retat upp partiets högljudda vänsterfalang. Resan påbörjades av Mona Sahlin men avbröts när hon tvingades ta in Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet. Kritikerna menar nu att S förlorat lite av sin själ i ambitionen att inte uppfattas som ett "bidragsparti”.

– Socialdemokraterna har blivit mer som Alliansen än Alliansen själva, säger en riksdagsledamot.

Det är bland annat partiledningens kravretorik som irriterar vänsterfalangen. Ett exempel är förslaget om obligatorisk sommarskola för elever med låga betyg i årskurs 6-9.

– Det är stigmatiserande och slår rakt mot de svagaste i samhället. Det är ju knappast barnen i Djursholm som kommer behöva sitta i skolbänken på sommaren, säger en S-källa.

"Löfven är för försiktig"

Missnöje riktas också mot fokuseringen på medelklassen i storstaden. Att tre av fyra i den högsta partitoppen är från Stockholm gör inte saken bättre.

– Stefan Löfven är för försiktig och har låtit Mikael Damberg och Magdalena Andersson få för stort inflytande, säger en S-ledamot.

Trots partiledningens försök att tona ned konflikterna väntar hård debatt på kongressen. En stridsfråga är SSU:s krav på en 90-dagars garanti för unga arbetslösa. De senaste dagarna har både LO och flera tunga partidistrikt ställt sig bakom kravet som innebär insatser från första dagen och jobb, utbildning eller praktik inom tre månader. Partiledningen vill i stället ha en sexmånadersgaranti.

– Ungdomsarbetslösheten är en av de absolut viktigaste frågorna inför nästa års val. Att vara ung och arbetslös innebär att man fråntas rätten att bli vuxen. Man kan inte skaffa lägenhet eller bilda familj när man inte har en egen försörjning, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU.

Expressens källor från både höger och vänster i partiet tror att partiledningen kommer förlora striden.

– Det är den mest problematiska frågan för partiledningen. Sex av tio ombud är kommun- och landstingspolitiker och det är ju de som får ta stöten för de ökande socialbidragen till unga arbetslösa. Klart att de vill att staten agerar tidigare, säger en S-källa.

Men skarpare skrivningar om arbetslösheten behöver inte innebära en särskilt stor prestigeförlust för Löfven.

– Han har råd att förlora den frågan. Dessutom kan han i sitt avslutningstal lyfta fram en sådan förlust och slå fast att partiet verkligen brinner för de här frågorna, säger Ulf Bjereld, statsvetare och socialdemokrat.

Strid väntar även om vinsterna i välfärden. Flera tunga disktrikt, bland annat Skåne som är partiets största och Stockholms stad, har motionerat om ett vinstförbud medan Stefan Löfven och partistyrelsen tycker att det räcker med skärpt regelverk, ökad insyn och skärpta kvalitetskrav.

Partistyrelsen har lobbat

De senaste veckorna har partistyrelsen lobbat stenhårt bland de 350 ombuden för att säkerställa att deras linje går segrande ur striden. Ett argument har varit att en förlust för Löfven om välfärdsvinsterna skulle vara förödande för hans ställning.

– Ett parti som vill besätta statministerposten kan inte köra över sin egen partiledare. Det kommer låta mycket men jag tror att partiledningen vinner med 70-30, säger en högt uppsatt Socialdemokrat.

Det argumentet ger inte Daniel Suhonen mycket för. Han menar att ett vinstförbud skulle kunna bidra till en valseger 2014.

– Det här är den avgörande striden om framtidens välfärd. Då är det synd om partiet böjer sig bara för att Stefan Löfven ska framstå som en stark ledare.

Flera distrikt har också krävt att partiet öppnar för höjda inkomstskatter. Den forne partisekreteraren Lars Stjernkvist, i dag kommunalråd i Norrköping, är en av dem som menar att skattekvoten måste upp. Sedan alliansregeringen tillträdde har den stadigt sjunkit och beräknas bli 43,9 procent 2016.

– Vårt partis uppgift är att se till att klyftorna minskar. Det blir allt viktigare men också svårare eftersom vi ser att det kommer finnas så stora krav på insatser framöver. Jag tänker främst på skolan, men även äldreomsorgen, han.

Måste stärkas som ledare

Inför kongressen 2009 tillsattes arbetsgrupper för alla ombud för att försöka komma överens i de stora stridsfrågorna. Kvällen och natten före kongressen pågick ett intensivt arbete så att partiledningen kunde göra justeringar av sina förslag i förväg och slapp alltför många förnedrande förluster. Stalltipset är att partiledningen lägger upp arbetet på samma sätt denna gång.

Enligt Ulf Bjereld är det mycket viktigt att Löfven stärks som ledare av kongressen.

– Att gå in i en begynnande valrörelse med ett starkt mandat i ryggen underlättar både för honom själv och partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag