Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska i Nya Zeeland – efter Erdogans terroruttalande

Turkiets president Erdogan.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.Foto: NEW ZEALAND PRIME MINISTERS OFFICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Erdogan kallade på måndagen terrorattacken i Nya Zeeland en del av ett angrepp på Turkiet och islam och varnade för att anti-muslimska australier som kommer till Turkiet skulle ”skickas hem i kistor”, och hänvisade till slaget vid Gallipoli år 1915.

Nu kräver Australiens premiärminister Scott Morrison att Erdogan tar tillbaka sitt uttalande. Samtidigt ser landet över sina reserekommendationer till Turkiet, skriver Sydney Morning Herald. 

Det var vid ett valtal på måndagen som Turkiets president Erdogan kritiserade Nya Zeeland och Australien för att ha skickat soldater till Turkiet under första världskriget. Detta i samband med att han kommenterade fredagens terrorattacker i Christchurch. 

– Vad hade ni här att göra? Vi hade inga problem med er. Varför kom ni hit? Det enda skälet: vi är muslimer, och de är kristna, sa Erdogan, enligt Sidney Morning Herald.

Nu har ledare i Nya Zeeland och Australien reagerat med ilska efter Erdogans uttalanden. Premiärministern i Nya Zeeland, Jacinda Ardern, har skickat sin utrikesminister till Turkiet med anledning av detta.

– Vår utrikesminister kommer att konfrontera dessa kommentarer i Turkiet. Han kommer att sätta ned foten, ansikte mot ansikte, säger hon i ett uttalande till Reuters. 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.Foto: NEW ZEALAND PRIME MINISTERS OFFICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Mer än 8 000 australier dog i slaget vid Gallipoli, som fortfarande finns i medborgarnas medvetande.

– Uttalanden har gjorts av Turkiets president Erdogan som jag anser är högst kränkande för australier, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt al-Jazeera. 

Morrison säger vidare att australier som reser till Turkiet bör använda sig av sunt förnuft och meddelar att landet ser över sina reserekommendationer till Turkiet. 

– Jag kommer att vänta och se vilken respons som kommer från Turkiet innan vi vidtar vidare åtgärder, men jag kan säga er att alla alternativ finns på bordet, säger Scott Morrison till al-Jazeera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.